MFF-fans polisanmäler värdar för intim visitering

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

MFF-supportrar upplevde visiteringen på Borås arena som närgången och kränkande.

Nu har minst fem av dem polisanmält händelserna.

– Tjejer sa att vakterna hade tagit dem på brösten och varit väldigt nära könen, säger Malmös SLO Pierre Nordberg.

Malmö vann med 3–0 mot Elfsborg i går, men för alla tillresta supportrar blev det ändå ingen angenäm upplevelse. Flera ur bortaföljet tyckte att visiteringen inför matchen var för närgången.

– Från att insläppet startade så klagade den första supportern på att visiteringen var för intim. Sedan trillade klagomålen in. Både män och kvinnor tyckte att det var obehagligt, säger MFF:s SLO Pierre Nordberg.

Var det hätsk stämning mellan värdar och publik?

– Nej, inte alls. Det var bara beröringen som var fel. I övrigt betedde de sig inte illa.

Uppmuntrar att anmäla

Jonas Kallin är evenemangsansvarig för Elfsborg. Han berättar att ett tjugotal volontärer skötte visiteringen under matchen och att minst fem MFF-supportrar har vänt sig till polisen för att anmäla hur de behandlats.

– Det är jättebra att de reagerar. Har det gått begåtts felaktigheter gällande vår visitation så är det bra att det kommer fram. Vi vill att alla ska trivas på Borås arena, säger Kallin.

Riksidrottsförbundet har inför säsongen uppmuntrat till striktare visitering inför stora idrottsevenemang, men det menar Kallin inte har spelat in i det här fallet.

”Bad oss känna mot ryggslutet”

I augusti hade Elfsborg ett utvärderingsmöte med polisen efter en match mot Djurgården. Då påpekades att vissa delar av visitationen, som bland annat görs för att försvåra införandet av pyroteknik och alkohol på arenan, kunde skärpas.

Detta upplyste klubben sina volontärer om, vilket kan ha lett till att några gått för långt åt andra hållet.

– Polisen bad oss exempelvis att känna mer i ryggslutet. Det tog vi åt oss, säger Jonas Kallin.

Är det aktuellt att lokalisera och plocka bort volontärer som betett sig olämpligt?

– Det får framtiden utvisa. Nu samlar vi på oss information som kan leda till fler anmälningar. Vi kan titta på filmmaterial för att se om någon gjort något felaktigt. Då kommer vi självklart att vidta åtgärder.

MFF-supportrar upplevde visiteringen på Borås arena i går som kränkande. Nu har minst fem av dem polisanmält händelserna.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
MFF-supportrar upplevde visiteringen på Borås arena i går som kränkande. Nu har minst fem av dem polisanmält händelserna.
Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.