7000 kom till begravningen

Uppdaterad 2018-08-10 | Publicerad 2014-06-27

Mamman: Jag vill tacka alla

50 dagar efter den italienska cupfinalen dog Napoli-supportern Ciro Esposito av sina skador efter att ha blivit skjuten av en rivaliserande supporter.

När 29-åringen begravdes på fredagen kom 7000 personer, bland dem spelare, ledare och politiker, till begravningen.

– Låt inte Ciros död ha skett i onödan, vädjade mamman Antonella enligt AP.

Ciro Esposito stoppade en Roma-supporter som riktade hot mot en buss full med Napoli-fans inför den italienska cupfinalen i Rom den 3 maj. Det slutade med att Esposito själv blev skjuten.

”Ni har gjort oss stolta”

I 50 dagar kämpade 29-åringen för sitt liv innan han i onsdags tog sitt sista andetag. När Esposito på fredagen begravdes kom 7000 personer till ceremonin för att visa sitt stöd till familjen och ta avstånd från våldet inom och omkring idrotten.

– Jag vill tacka er alla. En hemsk sak har skett men vi förlorade aldrig vår frid. Vi har gjort er stolta och ni har gjort oss stolta. Vi ber alla tillsammans för Ciro. Låt nu inte Ciros död ha skett i onödan. Håll idrotten högt till minne av Ciro Esposito, sa mamman Antonella enligt AP.

Bland de närvarande på begravningen i Scampia, en förort till Neapel, fanns Neapels borgmästare Luigi De Magistris, fotbollsklubben Napolis president Aurelio De Laurentiis, stjärnspelaren Lorenzo Insigne och presidenten för den italienska olympiska kommittén Giovanni Malago.

”Försvarade barn och familjer”

– Vår seger i den italienska cupen är inte värd någonting. Vi vill vinna troféer med våra huvuden högt, med ära och respekt. Den natten dog italiensk fotboll, representerad av Ciro, som sköts när han försvarade en buss med barn och familjer. Jag hoppas att hans död nu gör att fotbollen kan börja om för att återigen hitta en kultur präglad av sportslighet. Vi är för splittrade, vi glömmer att vi är italienare, sa De Laurentiis.

Folksamlingen skanderade ”Olé olé olé Ciro, Ciro” när kistan, draperad i Napoli-tröjor och halsdukar, bars ut på torget i Scampia. Nu instiftar också italienska olympiska kommittén ett pris i Ciro Espositos namn och Neapels borgmästare lovar att hela händelsen ska utredas grundligt.

– Ciro finns i alla napolitanares hjärtan. De som inte kunde garantera säkerheten måste ställas till svars. Antonella är nu en symbol för Neapel, sa Luigi De Magistris.

Följ ämnen i artikeln