”Bajen förtjänade vinna – på ett sätt”

Uppdaterad 2015-08-10 | Publicerad 2015-08-09

Oskar Månsson: ”Magnus Haglund gjorde årets mest obegripliga byte”

Vad får man om man kombinerar ett ineffektivt hemmalag med ett trött och slitet bortagäng?

Jo, man får 0-0 – och en rätt medioker fotbollsmatch.

Bara att glömma och gå vidare.

För tre dagar sedan åkte Elfsborg ur EL-kvalet. Trots ett klart överkomligt motstånd, Odds BK från Norge, gjorde gulsvart sällskap med svartgult och blåvitt i den svenska strykpåsen. Efter två rätt slätstrukna matcher blev det 2-3 och respass från Europa.

Men slätstruket betyder inte att det inte kostade på. Boråsarna gjorde förstås allt som stod i deras makt för att ta sig vidare till play off, och på Tele2 arena kändes det som att de matcherna fortfarande satt kvar i benen, för Elfsborg gjorde en riktigt svag insats.

Eller snarare slö.

Obegripligt byte

Att de fick med sig en poäng från den här bortamatchen var de knappt värda, men med en okej lägstanivå, en skicklig målvakt och ett par kilo tur så kan det uppenbarligen gå ändå.

För det här var Hammarbys match, åtminstone från en halvtimme och framåt. Elfsborg hotade egentligen bara när Arber Zeneli – självklart bäst i bortalaget tillsammans med målvakten Ellegaard – utmanade på sin kant och till sist försvann även det hotet när Magnus Haglund plockade av Zeneli med 20 minuter kvar.

Var det årets mest obegripliga byte vi fick se?

Eller var Zeneli skadad på något sätt?

Hammarby däremot: här fanns det gott om chanser.

Imad Khalili (första matchen från start) hade gjort hattrick om han haft 2013-skärpa, Måns Söderqvist var ensam med Ellegaard två gånger men avslutade tamt, så tamt medan den pigge Birkir Mar Saevarsson sköt utanför när han älgat till sig ett friläge (skulle han kanske ha fått straff där?)

Alibiavslut

Men det var en sådan där typisk dag när bolljäveln inte ville in.

På ett sätt förtjänade Hammarby verkligen segern. I vanliga fall gör man ett eller två mål med så många chanser, i vanliga fall blir det åtminstone ett unisont "JAAAAAA!" från publiken efter så många unisona "NEEEEEEJ!".

Samtidigt kan man inte bortse från hur avsluten faktiskt såg ut.

Imad Khalili missade mål med varje skott, där syns det att formen är en bit bort. Måns Söderqvists frilägen såg mest ut som alibiavslut, sådana som en anfallare utan självförtroende hafsar iväg: lågt mitt på målvakten med en förhoppning om att den rullar in på något sätt.

Birkir Mar Saevarsson drog bollen utanför, men han var å andra sidan trängd och skulle som sagt kanske ha fått straff.

Däremot gjorde domaren Andreas Ekberg rätt när han friade Kevin Stuhr Ellegaard i slutet av första halvlek. Då var Elfsborgs målvakt illa ute i en situation utanför straffområdet, och många trodde att han fredade sig med händerna, vilket isåfall skulle innebära rött kort direkt och en helt ändrad matchbild.

Lynch

I själva verket tog bollen i huvudet på Ellegaard men det brydde sig inte hemmapubliken om: det var lynchstämning när Ekberg och hans kollegor gick mot spelargången för halvtidsvila.

Men så var det också en ovanligt frustrerande match för Hammarbysupportrarna, som faktiskt prövats rätt hårt även den här säsongen.

Så, vad innebär det här för tabellen?

Tja, ganska lite faktiskt.

Elfsborg tappar något men hänger kvar i guldstriden medan Bajen parkerar i ett ingenmansland där mellan mitten och botten. Trots att de är inne i en rätt svag period så känns nedflyttningshotet än så länge inte särskilt stort.