Hyllningarna i världen efter segern: ”En modig insats”

Sverige hyllas efter segern mot Tyskland i VM

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

En chockseger och ett avfärdat tyskt spöke.

Sveriges kvartsfinalsseger mot Tyskland väckte reaktioner, och hyllningar, runt om i världen.

– Det här är fotbollens skönhet, säger Arsenalmittfältaren Jordan Nobbs till BBC One.

När slutsignalen i Rennes förkunnade att Sverige besegrat Tyskland med 2–1 och avancerat till VM-semifinal så hade också de svenska fotbollsdamerna brutit en tung, tysk trend.

Detta tyska ”spöke”, som Sverige inte besegrat i mästerskapssammanhang sedan 1995, var en av de stora fokuspunkterna i de utländska medierna efter den svenska skrällsegern.

”En svensk comeback för att fly från det förflutna” hade spanska Marca som rubrik på sin matchtext, samtidigt som flera olika medier i efterhand citerar svenska backen Magdalena Erikssons inför matchen-konstaterande att hon var ”trött på att höra om det här jäkla Tysklandsspöket”.

Jakobsson hyllas

Ett spöke som nu är avfärdat – tack vare en matchplan som hyllades.

– Sverige träffade rätt på allt. De kontrade väldigt väl, var kliniska framför mål och deras försvar var ett av de bästa vi sett i turneringen hittills. Det är tufft att spela mot Tyskland men de visade varför just de är vidare, säger Arsenalmittfältaren Jordan Nobbs till BBC One.

Nobbs, som med all sannolikhet hade spelat för England under det pågående VM:et om det inte vore för en skada, var samtidigt överraskad.

– Det är inte många som har pratat om den här sidan av slutspelsträdet då allt handlat om Frankrike, USA och England. Alla trodde att Tyskland skulle cruisa till finalen.

Den förra engelska landslagsspelaren Claire Rafferty imponerades bland annat av en viss svensk anfallare.

– Ända in i slutet skapade Sverige problem. Sofia Jakobsson var fantastisk. Varje gång hon plockade upp bollen såg hon farlig ut, säger Rafferty, som fick medhåll från franska L’Equipe, som beskriver Jakobssons insats som ”fulländad”.

Solo med självdistans

ESPN-skribenten Alyssa Roenigk ser extra mycket fram emot onsdagens semifinal mot Nederländerna efter att ha beskådat de svenska glädjescenerna vid slutsignalen.

”Det här är den typ av emotionell seger som kan lyfta ett lag bortom förväntningar. Nederländerna, de regerande europamästarna, upplevde en liknande seger bara några timmar innan det, när de gick till sin första VM-semifinal i historien. Onsdagskvällen i Lyon kommer vara het av flera orsaker”, skriver amerikanskan.

På tal om en viss annan amerikanska:

”En modig insats av Sverige” skriver förra USA-målvakten Hope Solo på Twitter, kombinerat med en rad muskulösa emojis och lite självdistans.

I tysk media fokuseras det, föga förvånande, på just Tyskland.

”VM-gulddrömmen sprängd! Tyska landslagsdamerna misslyckades mot Sverige”, har Bild som rubrik till en text som inleds med orden:

”Åh, hur bittert det är”.

Publicerad:

LÄS VIDARE