Publicerad 2012-10-12

Rogvi Baldvinsson chockade det svenska landslaget.

I den 57:e minuten sköt han in 1-0 till Färöarna i VM–kvalmatchen.

Sverige vände dock matchen.

Ni har hört om Japan 1936, ni minns Vitryssland 2002. En bit in i andra halvlek var det svenska fotbollslandslaget på väg mot ett historiskt fiasko. Rogvi Baldvinsson, 22, hade gett Färöarna, som är rankat 158 i världen, ledningen.

Hemmanationen fick ett inkast och kastade in bollen i straffområdet. Jonas Olsson försökte nicka bort bollen, men det blev inte bättre än att den hamnade hos Baldvinsson. Han klippte till och sköt in 1–0 vid bortre stolpen.

”Jag är helt stum”

”Färöarna gör 1-0... Färövarna, Hemsöborna, Förävarna. 1-0. På ett långt inkast tar... tar.... en av färingarna ner bollen och drar till på volley. 1-0. Va!?”, skriver Sportbladets livebloggare Marcus Leifby.

”Jag är helt stum... jag känner mig apatisk... 0-1 i röven mot Färöarna. Bengt ”Pinnen” Ramström kommer inte bara slå svenskt rekord i kula, han kommer göra det i spjut, diskus och varpa också...”

Knappt tio minuter senare kvitterade inhopparen Alexander Kacaniklic till 1–1 och ytterligare tio minuter senare gjorde Zlatan Ibrahmovic 2-1.