Idrottsministern: Det vi såg i går var förbjudet enligt lag

Uppdaterad 2018-08-01 | Publicerad 2011-05-25

"Lagstiftning görs inte från en dag till en annan"

Gårdagens publikskandal har utlöst en reaktion - det är många som vill se regeringen agera nu.

Men idrottsministern Lena Liljeroth ber om tålamod och respekt för att lagar inte kan utarbetas eller ändras från en dag till en annan.

– Det som hände i går är oacceptabelt, det tycker vi alla. Fotboll är vår största sport, säger hon till Sportbladet.

Följ ämnen
Malmö FF

Det var uppdukat för fotbollsfest i Malmö i går. Sveriges just nu två bästa lag drabbade samman på Swedbank Stadion. Och det var inte bara en seriefinal - det var ett prestigefyllt Skånederby.

Men så hände det som inte fick hända, som inte ska få hända. Ett knallskott kastades in på plan och Helsingborgs målvakt Pär Hansson höll sig för örat och satte sig ner på huk.

Sekunderna senare kommer en man in och puttar landslagsmålvakten. Katastrof, huligankaos, läktarskandal - flera ord passade in på gårdagens händelse.

– Det är djupt sorgligt och oacceptabelt. Det vi såg i går, det är förbjudet enligt lag. Att lagen inte följs är en annan fråga naturligtvis, säger Lena Liljeroth till Sportbladet.

"Många gånger vilsna grabbar"

Sorligt nog så var inte gårdagens incident en isolerad händelse, problemen på de svenska fotbollsarenorna har funnits länge, men eskalerat de senaste månaderna.

– Vi har jobbat på det här sedan jag blev idrottsminister 2006. Vi har regelbundna avstämningar med polis, åklagare, klubbarna och alla andra som är inblandade i frågan. 2009 resulterade detta i en skärpt lagstiftning, säger Liljeroth.

Som ministern själv påpekar så var gårdagens händelser ett brott mot svensk lag, men det stoppade inte de skyldiga.

– Det här är många gånger vilsna grabbar, när de ställer till med bråk är det inte bara i samband med idrott. Det är viktigt att fånga upp dessa tidigt och hålla dem utanför arenorna. Klubbarna kan inte göra så mycket mer, det är ingen nyhet direkt. I går räckte det med en eller två personer kanske, och så förstör det för så många, säger Lena Liljeroth.

Lagstiftningen finns

Regeringen har tillsatt Per Unckel som samordnare för problemen, och de stämmer regelbundet av med honom.

– Lagen fanns, men den tolkades olika på olika platser. Därför är det bra med en nationalsamordnare, och han har fått ett uppdrag som sträcker sig över två år, säger Lena Liljeroth.

Det är flera olika sakfrågor som ska utredas innan någon ny lag träder i kraft, eller någon justering av lagen sker.

– Vi har en lagstiftning, frågan är hur vi ska få den att fungera bättre. Bland annat tittar vi på hur det fungerar med visiteringen, även kameraövervakningen som finns. Men många gånger är kvaliteten för låg och det blir svårt att identifiera, säger hon.

Ministerns tydliga mål är att svensk fotboll ska kännetecknas av god läktarkultur, och att hatet försvinner från fotbollen.

Även om mycket redan har gjorts från regeringens, polisens och klubbarnas sida så kan fortfarande en eller två personer förstöra för alla. Hur den "svenska modellen" kommer att se ut vet inte Lena Liljeroth.

– Det går ju inte att kopiera andra länders koncept rakt av. Men man kan inspireras. Man kan titta på hur det fungerar med avstängningar, lagarna kring pyroteknik och vilka kringaktiviteter som finns i andra länder. Det är viktigt med lagstiftning, det är en tydlig signal från samhällets sida. Men man måste ha respekt för att lagstiftning inte görs från dag till dag, säger hon.