”Har svårt att se att spelare lämnar oss”

Publicerad 2015-08-26

Daniel Andersson

MALMÖ. Det är dagen efter den stora MFF-kvällen. Sportchefen Daniel Andersson går från intervju till intervju och berättar om hur han ska hantera alla Champions Leaguemiljonerna. Hur MFF ska förvalta drömläget. Vilken typ av spelare man ska bygga laget med.

Eller berättar och berättar …

– Jag berättar inte något för en själ, säger Daniel.

Följ ämnen
Malmö FF

Vi sätter oss i Swedbank stadions med svenska mått mätt enorma pressrum, Champions Leagueanpassat långt innan CL blev den verklighet den nu är i Malmö.

Vad ska ni ha alla miljonerna till? Blir min inledningsfråga.

– Alla pengarna? Tja. Vi fortsätter att bygga klubben. Vi har en träningsanläggning vi investerar mer i. Ungdomssatsning. Och så klart ges det utrymme till spelarförvärv. Sen har vi inte börjat diskutera lönebudget än.

Den stiger väl så klart?

– Det får man se. Detta är ändå engångsintäkter. Det blir fråga för styrelse och mer strategiskt tänkande vad man ska göra med just det.

För ganska många år sen pratade jag med förre MFF-ordföranden Hans Cavalli-Björkman som redan då sa att man närmat sig anständighetens gräns för vad man kunde betala spelare i lön.

Hur högt kan man gå i Sverige?

– För mig är det också viktigt att spelare kommer till oss av rätt anledningar. Det är en balansgång. Jag tror att man måste vara försiktig med lönebudgeten så att det inte sticker iväg. För då går det snabbt att göra av med alla miljonerna man har.

Vilka är de rätta anledningarna?

– Man ska vilja spela för Malmö FF. Brinna för det. Jag förstår att pengar är viktigt men det ska inte vara enda anledningen. Ser man MFF som en språngbräda borde inte bara lönebiten spela roll.

”Mycket jobb bakom”

Åge Hareide pratade om att han i själva lagbygget gärna ser fler svenska spelare. Plocka från konkurrenter alltså?

– Beror på vad man menar med konkurrenter. Nu har vi tagit rätt många utländska spelare och på slutet balanserar vi upp det. Det är en mix men det kan inte vara för många utlänningar.

Vilka är billigast om man ser till jämförbara spelare?

– Svårt att säga. Både Thelin (Isaac Kiese-Thelin) och Tinnerholm kostade inga pengar och de är landslagsspelare nu. Du kan ju hitta bra spelare utomlands om du lägger ner väldigt mycket kraft och tid. Man kan göra fynd utomlands men det är alltid risker. Går du på toppen i Sverige spelar det kanske ingen roll vad du betalar. Du får dem kanske inte ändå.

Därför att spelarna hellre väljer att gå till utlandet?

– Ja. Så kan man säga. De bästa i Sveriges storklubbar sitter oftast kvar och väljer sen att gå utomlands när man är redo. Det handlar nog inte så mycket om pengar. Om jag får spekulera så om du spelar i AIK tycker du kanske att det mer är en sportslig utmaning att gå ut i Europa än till Malmö FF.

Ni blev inför i år av med mer än tio spelare och har lyckats ersätta dem. Hur många har ni haft med i planeringen, kollat och blivit tipsade om?

– Klart att det är mycket jobb bakom. För varje position vi tar in en spelare i tittar vi på fyra-fem spelare. Då kan du själv räkna ut hur många vi har tittat på och då tittar man på fem-sex matcher med varje spelare också.

Hur värderar ni sen? Är det bara fotbollskunnandet?

– Man väger in allt. Använder alla kontakter man har i fotbollsvärlden för att få så mycket input som möjligt. Sen kanske inte det blir rätt för det alltid.

Ska undvika det som hände i fjol

Kommer det alltid att bli så här? Att ni byter så stor del av truppen varje år?

– Jag tror aldrig att det kommer att bli så många spelare igen som det blev nu. Vi hade en lite olycklig situation med fem spelare på utgående kontrakt som adderade de spelare vi sålde. Den situationen får man försöka undvika att komma i. Tittar man till nästa fönster har jag svårt att se att så många spelare ska lämna oss. Kontraktsmässigt ser det väldigt bra ut. Vi har inte de unga hypade spelarna som vill ut.

Vad är viktigast för er just nu, hur ska ni utnyttja den situation ni har hamnat i?

– Vi jobbar på som vi alltid har gjort. Ingenting är förändrat. Det enda är att vi har mer medel om det skulle behövas.

Malmö har alltid fostrat många egna spelare. Just nu är det inte så många.

– Nej. Vi hade många som gick iväg nu. Vi vill i vår strategi ta fram egna men just nu är det väl egentligen bara Erdal Rakip som är på väg mot ett genombrott. Avvägningen handlar om att köpa in spelare eller få upp egna. Där måste både A-organisationen och U-organisationen jobba hårt.

Redan i fjol sas det att nu skulle det bli en snedfördelning i maktbalansen i svensk klubbfotboll, att ni skulle bli helt överlägsna. Så har det inte blivit i år, men kommer det att bli det? Ni har ju helt överlägsna resurser nu.

– Det är upp till oss att förvalta pengarna på bästa sätt. Detta året har vi störts mycket av att tappa tio spelare och många spelare under våren hade kanske tankarna på någonting annat och presterade inte så bra som de skulle kunna. Vi var störda av transferfönstret.

Som ni spelade mot Celtic är det märkligt att ni inte toppar allsvenskan.

– Absolut är det så. Men bitarna har fallit på plats nu. Det gäller bara att vi får in det i allsvenskan också.

Är guldet kört?

– Guldet är inte kört än, men det är väldigt väldigt tufft. Många lag som vi ska gå förbi och många poäng. Det krävs en exceptionell höst. För oss gäller främst att hitta fokus till söndag då vi har en väldigt viktig match mot HIF. Den är på något sätt fundamental för det hela.

Ni har knappt råd med någon poängmiss.

– Nej.

Jobbar dygnet runt

Skulle det vara en stor missräkning att inte vinna igen?

– Jag ser gärna att vi blir bland topp tre och kommer ut i Europa igen. Med den spelaromsättning vi har haft och att vi har tagit oss till Champions League tycker jag att det är en godkänd säsong om vi blir topp tre. Allsvenskan är jätteviktig. Alla vi som hoppade och dansade i går vill gärna göra det nästa år också.

Du har inte varit sportchef speciellt länge men har lyckats sensationellt bra. Är det ett roligt jobb?

– Det är roligt men extremt tidskrävande. Man lägger sin själ här. Det går inte att jämföra med hur man hade det som spelare. Vissa perioder är det enormt slitsamt men så kommer kvällar som i går när man får lön för mödan.

Är det vissa bitar som är jobbigast, förhandlingar ..?

– Nej, det är att jag i princip alltid jobbar. Dygnet runt.

Hur gick det till när du blev sportchef, kom de bara och frågade om du ville bli det?

– Ja.

Och du sa ja direkt?

– Ja.

Varför det?

– Spännande. Jag var redan med i rekryteringsgruppen.

Jobbet handlar väldigt mycket om smusslande, hemlighetsmakeri och många som frågar om allt de inte har att göra med.

– Det har jag inga problem med. Jag berättar inte något för en själ. Det är lugnt.

Vad är viktigast för svensk klubbfotboll just nu?

– Jag tycker att statusen för allsvenskan har höjts i och med att vi kvalat in. Därför vore det viktigt att fler allsvenska klubbar också skulle kvala in i Europa. Det var väldigt trist med de misslyckanden de svenska klubbarna haft. Jag tycker det är roligt att Erik Hamrén börjat ta ut fler allsvenska spelare i landslaget. Det gör att fler ser att de kan stanna kvar lite längre.

Tror inte Zlatan kommer hem

CL-lottning på torsdagen. Vad vill du ha?

– Så bra sportslig förutsättning som möjligt. Chans att gå vidare. Tittar jag rent personligt kan man få ett drömlag, Real Madrid, Barcelona eller Bayern München. Det hade varit häftigt.

Är inte Paris drömlaget?

– Inte för min del, men vi hade väl kunnat sälja ut sex stadion om Zlatan kommit hit.

Har ni en dialog med Zlatan?

– Jag har ingen personlig kontakt med honom men vi har det i klubben.

Finns det en chans att han kommer hem?

– Det är nog bara en dröm. Tyvärr. Klart att det hade varit otroligt om han hade rundat av här.

Förr fanns det något man kallade MFF-andan. Att aldrig vara imponerad av någon motståndare- Är den på väg tillbaka?

– Vi startade att bygga något 2009. Tog guld 2010. Var ute och kände på Europa 2011. Det var där allting startade. Om man vill kalla det MFF-anda så kanske.

Vad hände 2009?

– Vi började spela bra fotboll men fick inget resultat. Och så fick vi arenan.

Nu drar ni in väldigt mycket pengar men det är inte så värst mycket mer än vad Zlatan tjänar per år. Kan ni någonsin bli konkurrenskraftiga?

– Med de stora klubbarna? Nej. Det är klart att vi inte kan. Celtic har en omsättning på 600 miljoner. Stoke får en miljard bara för att vara med i Premier League. Vi tillhör ett för litet land.

Är det en otacksam sits?

– Vi har vår situation och våra målsättningar. Vi vill bli ledande i Norden och närma oss Europa. Det är det vi strävar efter.

Är det tråkigt att det bara handlar om pengar?

– I slutändan är det ändå spelarna det handlar om men det går inte att konkurrera med de resurser som de stora klubbarna sitter med. Men det är kul att vi slår ut Celtic och Salzburg även om de har mer pengar än oss. För mig är det sportsliga perspektivet intressantast. Att vi kan ta oss till Champions League. Då ser de andra svenska klubbarna att det är möjligt bara man inte åker på pumpen mot några sketgäng.

Daniel Andersson är just nu Sveriges i särklass mest framgångsrike sportchef men det är ett slitsamt jobb som någon sällan stannar i under så värst många år.

Så vad går man vidare till efter det?

– Graven, säger Daniel Andersson och ler brett.