Förtjänar inte att ta klivet upp – just i dag

Uppdaterad 2018-07-27 | Publicerad 2013-10-26

Degerfors. Med en halvtimme kvar hade ni 2-0, en man mer på banan och avancemang till allsvenskan säkad vid seger.

Ja, Falkenberg, ni förtjänar nog att gå upp i högsta serien efter den här säsongen.

Men ni gör det verkligen inte just i dag.

Det är svårt att värja sig mot en värmländsk monsun.

Regnet hade fallit under förmiddagen och gjort Stora Valla till ett halvt hektar träskmark inför Superettans toppmöte mellan Degerfors och Falkenberg. Vid avspark torde bävrar ha trivts bättre än fotbollsspelare runt mittcirkeln.

Underlaget påverkade också spelet, men inte till det sämre. Lagen var kloka nog att inse att man inte kunde transportera boll, då stannade den i gräset medan man själv löpte vidare, utan sågade sig fram med chippar i djupled.

Kul att se på

Det gick fort. Det skvätte. Det var kul att se på.

Efter 20 minuter hade hemmalagets Eric Jernberg och Christoffer Eriksson skjutit varsitt skott i ribban. Efter 21 minuter samspelade bortalagets Per Frick med Niclas Eliasson på vänsterkanten och placerade in 0–1.

I minut 53 var Degerfors nära att kvittera. I minut 54 satte Victor Sköld 0–2.

Sista halvtimmen uppträdde Falkenberg orutinerat, som om de inte visste något om värmländska monsuner. Med en man mer på banan släppte man igenom Alexander Andersson och lät honom göra 1-2. Man backade hem och kontrade slött. Stefan Rodevåg kom fri men chippade nonchalant utanför.

När allt man behövde var vila bjöd man upp till träskhawaii. Båda lagen chansade, viftade för hands, tog varningar, dribblade på måfå, glömde bort grunderna.

För Degerfors var det toppen, för slumpspelet innebar att båda lagen garanterades målchanser. På en av dem bombade Alexander Andersson in 2–2.

Det är uselt

Sista fem minuterna var speciella eftersom krysset var en halv förlust för båda: Falkenberg vore klara för allsvenskan vid seger, Degerfors behövde vinna för att ha chans på kvalplats.

Ännu en runda träskhawaii slutade på straffpunkten för Falkenberg. De sista sekunderna rann ut, Danny Ervik och resten av de gulklädda visste att mål skulle ge en allsvensk biljett.

Danny sumpade. Han sköt lågt, för löst, och August Strömbergs räddning var fenomenal.

2-2.

Om Örebro (mot Gais) och Sundsvall (mot jumbon Brage) vinner i morgon är de två respektive en poäng från Falkenberg inför sista omgången.

Falkenberg har fortfarande uppenbart störst chanser att nå allsvenskan, men mötet med Degerfors visar också hur mycket de har kvar att jobba på. Krysset är inte skamligt, matchen är en av årets tuffaste bortamatcher, men att släppa in två mål med en man mer är uselt.