Mertesacker: ”Jag vill bara sitta på bänken eller, ännu hellre, på läktaren”

Publicerad 2018-03-18

Alla säger att Per Mertesacker borde njuta och spela så mycket som möjligt under sitt sista år som proffs.

Själv vill han bara sitta på bänken – eller ännu hellre läktaren.

– Och sedan kommer jag, över 30 år gammal, för första gången i mitt liv vara fri, säger han i en intervju om psykisk ohälsa inom fotbollen med Spiegel Online.

Följ ämnen

Under sina 15 år som professionell fotbollsspelare har Per Mertesacker hunnit med 104 landskamper, 221 Bundesligamatcher, 155 Premier League-matcher och 83 europeiska cupmatcher.

Inför varenda en av dem har han drabbats av magproblem och illamående.

– Jag måste gå på toa direkt efter att jag klivit upp, direkt efter frukost, en gång till efter lunch och en gång till på arenan, säger han i en lång intervju med Spiegel Online.

”Tänk inte på det, fortsätt bara”

Mertesecker har alltid varit back, alltid spelat enkelt men effektivt.

– Jag ville aldrig bli fotbollsproffs. Fotboll var min hobby, men det var allt.

I 15-årsåldern drabbades han av kraftig växtvärk och fick så ont i sitt vänsterknä att han inte kunde spela på ett år.  Han minns att hans pappa en gång väste att han aldrig skulle lyckas.

– På sätt och vis var den meningen befriande.

Men Per Mertesacker lyckades.

När han den 1 november 2003 debuterade i Bundesliga för sitt Hannover 96 i matchen mot Köln gjorde han det som ligans yngsta tyskfödda spelare. Han tränade varje dag och spelade matcher på helgerna.

– Jag sa ofta till mig själv: tänk inte på det, fortsätt bara, fortsätt.

– Men förr eller senare inser man att allt är en börda, fysiskt och mentalt, som du förutsätts kunna hantera. Att det inte på något sätt längre handlar om att ha kul, att du måste leverera, utan några om eller men, även om du är skadad.

Lättad över VM-förlusten

Mertesacker togs ut i landslaget av dåvarande förbundskaptenen Jürgen Klinsmann. I en landskamp 2005 fick han en spark på hälsenan – hans första allvarliga skada. Att ta en längre paus för rehabilitering var dock inte aktuellt och Mertesacker fortsatte att spela tills ett ben i foten blev deformerat.

– Det var en fruktansvärd smärta. Men med det här jobbet måste man alltid vara beredd att offra sin hälsa. Det som inte dödar dig gör dig starkare, säger han till Spiegel Online.

I VM på hemmaplan 2006 åkte Tyskland ut mot Italien i semifinal. Mertesacker var lättad, inte bara på grund av smärtan i hälen.

– Jag kan fortfarande minnas det som om det var i går. Allt jag tänkte var: det är över, det är över. Det är äntligen över.

– Jag åts upp av pressen. Den ständiga skräcken för att göra ett misstag som skulle leda till ett mål.

Mertesacker säger att hans kropp strejkat minst en gång per år under den 15 år långa karriären.

– Jag brukade till och med argumentera att många av mina återkommande skador var psykologiska. Att kroppen på det sättet hjälper själen att finna ro. Men ingen kollar upp sådant.

Nära sluta efter Enkes självmord

Han säger att vännen och Hannover 96-målvakten Robert Enkes självmord 2009 visade hur mycket psykisk ohälsa info fotbollen som sopas under mattan.

– Inte ens jag visste hur dåligt han mådde. Det säger något, eller hur?

Redan då var Mertesacker nära att sluta spela fotboll.

– Särskilt eftersom allting en vecka senare var som vanligt igen.

Allt prat om mer medmänsklighet inom fotbollen hade bara varit tomma ord, säger han.

Per Mertesacker har dock aldrig ångrat att han spelade vidare. Euforin efter en vinst kan inte jämföras med något annat, säger han. Beröm från tränare, att vara del av ett lag, att vara en idol för barn och unga och erbjudandet från favoritklubben Arsenal har varit anledningar till att han valt att fortsätta spela.

– Det är svårt att förklara, men det är som en virvel man inte kan ta sig ur.

Den höga lönen har inte heller saknat betydelse.

– Men jag skulle aldrig säga att jag är eller har varit överbetald. Jag vet vad jag har gjort för lönen, vad bördan gjort med mig, säger han till Spiegel Online.

Tar över Arsenals akademi

Sönerna Oscar och Paul, 3 och 6 år gamla, är två av anledningarna till att Per Mertesacker nu ser slutet på sin karriär.

– Jag vill inte att de ska definiera sig själva genom mig, eller att de ska behöva höra i skolan hur dåligt jag spelade i helgen.

– Alla säger att jag borde ta vara på det här sista året, spela så mycket som möjligt, verkligen insupa allt. Men jag vill bara sitta på bänken, eller ännu hellre, på läktaren.

Efter en tre månader lång sommarsemester ska han ta över ansvaret för Arsenals ungdomsakademi.

– Jag vill attackera systemet. Vi har ett ansvar för pojkarna som kommer till oss. De kan inte satsa allt på fotbollen och strunta i skolan.

Han säger att bara en procent av ungdomarna i akademin kommer att lyckas inom fotbollen.

– Av de återstående 99 procenten kommer 60 procent bli långtidsarbetslösa.

I maj spelar Per Mertesacker sin sista match.

– Och sedan kommer jag, över 30 år gammal, för första gången i mitt liv vara fri.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.