”Går gärna på begravningen”

Ikonerna om Gunnar Larssons död

Av: Andreas Käck

Publicerad:

FOTBOLL

IFK Göteborg sörjer Gunnar Larssons bortgång.

Det gör även hans före detta kollegor.

– Jag fick en chock. Det här är så oerhört sorgligt, säger Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT NYHETSBYRÅN
Torbjörn Nilsson.

Han visste inte hur illa ställt det var med Blåvitts förre ordförande.

– Jag pratade med Gunnar för två veckor sedan när han fyllde 80. Han var så himla glad för att så många gamla spelare hade hört av sig, och det är väl ett tecken så gott som något på hur uppskattad han var, säger Nilsson.

”Var en fadersfigur”

Gunnar Larsson var ordförande i IFK Göteborg under klubbens storhetsperiod mellan 1982 och 2001. Därefter blev han även utsedd till hedersordförande.

– Han har betytt enormt mycket för Blåvitt. Han var som en fadersfigur. Han kallades till och med ”Fader Gunnar”. Sen har jag även hört att en del kallade honom ”Borgmästaren”. Han var ju jurist och politiker också och uppfattades som allmänt slipad och stark, säger Nilsson.

Vad betydde han för dig personligen?

– En hel del. Jag har alltid känt mig väldigt trygg under honom. Det är inte speciellt vanligt att spelare har en nära relation med ordföranden, ofta är man bara nära sin tränare och sportchef. Det glöms bort lite grand, att det är ordföranden som ska se till att ge sportchef och tränare rätt förutsättningar så att de i sin tur kan skapa en trygg tillvaro för spelarna. Det var Gunnar väldigt bra på, minns Torbjörn Nilsson.

Foto: Claus Gertsen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sven-Göran Eriksson tillsammans med Torbjörn Nilsson med UEFA-bucklan i Hamburg 1982.

”Varm människa”

Gunnar Larsson tog över Blåvitt när Sven-Göran Eriksson gjorde sin sista säsong som tränare i klubben.

– Så vi jobbade bara ihop i några veckor, säger ”Svennis”.

Ni hann aldrig bygga någon speciell relation?

– Nej, inte på det sättet. Vi satt ju inte och pratade framtid i och med att det var klart att jag skulle lämna. Men jag minns honom som en varm människa och han gjorde ju ett jättejobb under sin tid i klubben.

Har ni haft någon kontakt på senare tid?

– Ja, vid några tillfällen. Senast jag pratade honom var under förra säsongen då det skulle hållas en minnesmatch för Gunder Bengtsson (assisterande tränare till ”Svennis” 1982). Då ville han samla alla gamla spelare och ledare för en middag.

– Jag går gärna på begravningen om det är möjligt. Även om vi inte hade en speciellt nära relation så var han ju ändå ordförande i den klubb jag jobbade i, säger ”Svennis”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.