Förebild: Leicester

Publicerad 2016-06-01

Så jobbar Blågult inför EM: • Högteknologi • Bordsfotboll • Minutiös träning • Specialkost

Mot EM med inspiration av Leicester.

Premier League-mästarnas fysiologchef Paul Balsom har plockat med sig kunskap och hjälpmedel för att krydda ett redan erfaret svenskt landslagsteam.

En av nyheterna finns på förbundskapten Erik Hamréns hotellrum. 

Sportbladet har kartlagt detaljerna som ska lyfta det svenska landslaget fysiologiskt, medicinskt och taktiskt till EM.

Följ ämnen

Paul Balsom har en sekvens sparad på sin dator. Den är från Sveriges träningsmatch mot Frankrike hösten 2014. Bilderna visar hur en svensk mittback är uppe i offensivt straffområde, men tvärvänder hemåt när Frankrike vinner boll.

Han springer kopiöst. När de svenska kollegorna lyckas styra undan omställningen står mittbacken kvar, flåsande framåtlutad i eget straffområde. Han ser ut att ha besvär och domaren Jesús Gil Manzano går fram till honom för att kontrollera att allt är okej.

– Han var väldigt akut, fysiologiskt trött, men också mentalt trött. Jag visade honom bilderna och undrade vad som hände sen, säger Paul Balsom.

Den svenske försvarsspelaren hade kunnat låta bli den enorma defensiva löpningen eller slagit av på takten för att spara kraft till senare. Beslut som kan vara matchavgörande. Hans lagkamrater låg samlade och kunde hantera situationen.

Det är löpningar som dessa som den svenska landslagsledningen vill begränsa till när de verkligen behövs under EM.

Värdet av väl avvägda maxlöpningar är en av erfarenheterna som Paul Balsom, videotekniker och ansvarig fysiolog i det svenska landslaget, tar med sig från sina år som fysiologansvarig i Leicester.

En nyckel för att maximera orken under en match är att ligga rätt på höghastighetslöpningar. Hur många sådana en spelare klarar är individuellt.

– Man kan i efterhand gå in och kolla: var det i rätt läge som spelaren tog den löpningen? Det var kanske onödigt i matchen. Det kan taktiskt vara bättre att inte sätta press, säger Paul Balsom och fortsätter:

– Vi har spelare i landslaget som är lite för ambitiösa. Det innebär att det är onödigt för dom att sätta press i vissa lägen. Det blir till slut en trötthet över tid, säger han.

För att spelarna ska kunna ta löpningarna under match måste liknande löpningar finnas med i träning. Belastningen under EM-lägret, som nu i Båstad går in i en mer intensiv fas, kartläggs varje dag via GPS.

Erik Hamrén landslagets "Rit-Ola"

Träningsupplägg och övningar kan ändras beroende på vad fysiologens vakna ögon och GPS-mönstret säger.

– Om de tränar flera dagar utan att ta några löpningar som är snabbare än sju meter per sekund är det risk att de skadar sig, säger Paul Balsom.

– Vikten av att komma över sju meter per sekund har vi inte varit helt medvetna om tidigare. Men nu har vi verkligen sett i Leicester att det är viktigt. Vi har också lärt oss att så fort vi har kört taktiska träningar så får du inte helheten utan måste komplettera.

Den taktiska förståelsen från spelarna är betydelsefull för den egna orken, men framför allt för att vinna matcherna.

Landslagets ledning har sedan länge arbetat med scouterna Peter Wettergren och Reine Almqvist.

Inför EM kompletterar man nu den mer traditionella kartläggningen och matchsnacket av interaktiva alternativ.

Erik Hamrén kan under lägret vara landslagets egen ”Rit-Ola”.

– Erik har fått en 84 tums touchscreen-tv på sitt rum. Där kan han jobba som de gör på tv. Han kan stanna spelet, han kan rita. Han kan ta en spelare i taget och visa var de ska vara. Spelarna kan själva visa vad de anser att de borde göra, säger Paul Balsom och berättar att inspirationen kommer från arbetet i Leicester.

Marcus Allbäck länken mellan Hamrén och truppen

En annan interaktiv lösning som kommer att användas under EM är ett traditionellt brädspel, en form av bordsfotboll.

Paul Balsom har köpt in spelare med irländska, italienska och belgiska spelkläder.

– Man kan lägga ut en formation och diskutera: hur ska vi agera? Spelarna kan själva komma in i diskussionen. Inte så att de ska hitta egna lösningar, men de ska förstå Eriks tankar. Målsättningen nu är att komma till Frankrike och jobba interaktivt med spelarna, säger Paul Balsom.

Under EM kommer den svenska landslagsledningen också för första gången under ett mästerskap låta spelarna svara på ett frågeformulär inför frukost. Det kommer att finnas en surfplatta med frågor om det egna välmåendet vid frukostmatsalen: har du sovit bra, är du pigg och så vidare.

Dagliga urintester visar avvikande vätskenivåer.

Samtal eller svar på frågeformulär signalerar mer subtila känslor. Ledarna samarbetar och ”pejlar” spelarnas status fysiskt och mentalt.

– Jag har en roll där jag ska försöka ta reda på så mycket som möjligt utan att jag ska in och peta i deras liv. Jag är en av de som ska se till att gruppen fungerar. Att transporter, hotellet och massa små saker flyter, säger Marcus Allbäck, spelaransvarig.

Han fungerar som en länk mellan förbundskapten Erik Hamrén och spelartruppen och får förtroendet av spelare som är besvikna över utebliven speltid.

– Då får jag filtrera vad jag kan säga vidare till Erik, säger Marcus Allbäck.

•••

Varje spelare ska få den belastning och den behandling som krävs för att han ska kunna prestera på max i EM.

Teamet kring landslaget är lyhört och därför spelade varken Zlatan Ibrahimovic (vad) eller Kim Källström (ljumske) mot Slovenien. Mikael Lustig, som stukat foten, tidigare i veckan fick bara vara med 45 minuter.

– Vi ska se vad varje individ behöver för att prestera som bäst. Det är på alla plan. Fysiskt, medicinskt, träningsmässigt, kostmässigt och socialt. Och inte bara säga det utan verkligen bidra för att optimera spelarnas prestation, säger landslagets sjukgymnast Rickard Dahan.

Måste hålla tillbaka Zlatan

I inledningen av träningarna gör spelarna övningar för att ”väcka” muskler (som baksida lår) som är benägna att skadas för fotbollsspelare. Rickard Dahan guidar spelarna genom rörelseövningar, med inspiration från bland annat yoga.

– Under en lång samling går det inte att köra med autopilot. Vi får ändra från dag till dag, säger han.

En spelare som Zlatan Ibrahimovic är extremt noggrann med sina fysiologiska förberedelser.

– Han ser till att göra extrajobbet före och efter träning som inte alltid är så roligt. Han vill alltid träna hårt. Fysteamet runt honom och alla andra har fullt sjå med att hålla honom tillbaka, säger Dahan.

En annan nyckelspelare som balanserar sin belastning inför EM är målvakten Andreas Isaksson. Han har haft begränsat med speltid i sitt klubblag Kasimpasa under vintern, men ska ändå komma i EM-form.

– Han ska få så mycket matchtid som möjligt. Vi får också lyssna in hur han känner sig, hur kroppen reagerar med lite tuffare träning. Ett av mina viktigaste jobb är att lyssna in: vill han ha mycket skott, mycket inlägg eller teknikdelar och positionsspel?  Jag försöker påverka lagträningen så även målvakterna blir involverade, säger målvaktstränaren Lasse Eriksson.

•••

Det svenska landslaget gör tre gånger så många mål som de släpper in i matchernas slutskeden. En av anledningarna tror landslagets kostexpert Henning Svendsen: spelarnas näringsintag.

Med ett maxat intag av proteiner, kolhydrater, vitaminer och mineraler är spelarnas depåer fulla. 

Det innebär att de generellt klarar den kritiska fas i matchernas slutskede när energin som finns lagrad i musklerna tryter, och kroppen börjar använda glykogen i levern som energikälla. Eftersom hjärnan försörjs av energin i levern kan kroppens förmåga att fatta beslut bli påverkad, men med bra kost kan man förhindra att så sker.

Kostintaget är viktigt både under EM-lägret i Sverige och under perioden i Frankrike.

På spelarhotellen i Stockholm och Båstad har instruktionerna till köken varit tydliga.

I Pornichet kommer hotellets franska personal att laga all mat under ledning av landslagets kock Mats Broström. Han reser dessutom före laget till matchorternas spelarhotell för att förbereda kökspersonalen.

– Vi ska ha svensk husmanskost, som många spelare är väldigt förtjusta i, i kombination med det franska köket, säger Henning Svendsen.

Man ser även till spelarnas enskilda behov. Under rehabiliteringsperioden av sin sårskada har mittfältaren Albin Ekdal ätit mycket järnrik mat.

– Ingen blodpudding. Men en del broccoli har det blivit, säger han.

”Fruktstunden” som det raljeras över efter träningarna har ett uppbyggande syfte: antioxidanter minskar stressen på kroppens celler.

När det gäller vätska dricker spelarna vatten. Vatten på flaska, som ledningen håller noga koll på för att minska risken för sabotage.

Det finns också en specialblandad näringsdryck efter träning och match.

Men hur är det då med det vitaminvatten som Zlatan Ibrahimovic gör reklam för?

– Det är en leverantör till Svenska fotbollförbundet. Det innebär inte att spelarna dricker det, säger Henning Svendsen.