Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-08

Iván Obolo avgjorde derbyt – AIK vände 0-1 till 2–1

AIK hänger på i den allsvenska toppstriden.

Tacka skyttekungen Iván Obolo för det.

Med två minuter kvar av ordinarie speltid slog han till mot Brommapojkarna – och AIK hade vänt 0–1 till 2–1-seger.

– Ett styrkebesked, säger Markus Jonsson som gjorde 1-1-målet till Canal plus.

AIK Fotboll

Argentinaren gjorde sitt sjätte mål för säsongen och såg till att AIK-fansen fortfarande kan drömma om SM-guld. I och med segern delar nu AIK serieledningen på samma poäng som Helsingborg. AIK har inte förlorat på hemmaplan sen den 29 april.

– Det var skönt med tre poäng, speciellt som jag tycker det gick lite halvsegt i dag, säger Jonsson.

Passivt i BP-försvaret

Avgörandet kom i matchens slutskede. Dulee Johnson slog ett inlägg från högersidan och Obolo utnyttjade ett passivt BP-försvar där målvakten Kristoffer Nordfeldt var sen i utrusningen. Obolo kunde nicka in bollen och avgöra derbyt.

Det kunde dock blivit rena kallduschen för AIK.

I den andra halvlekens tolfte minut var det nämligen BP som tog ledningen. Efter ett inlägg på vänsterkanten från Pablo Pinones-Arce kunde Philip Haglund nicka in ledningsmålet.

– Dom satte sina chanser. Vi hade fler chanser som vi hade kunnat utnyttja, säger Haglund.

Hade bestämt sig

Kvitteringen dröjde i 14 minuter. När BP:s Mikkel Jensen fick bollen på handen blåste domaren Martin Ingvarsson för straff. Markus Jonsson klev fram och ordnade kvitteringen.

– Jag hade bestämt mig var jag skulle lägga den, jag koncentrerade mig på att få en bra träff på bollen, sa Jonsson om straffen.

Sen verkade det länge som om AIK skulle få nöja sig med en poäng – men med ett par minuter kvar av ordinarie speltid frälste alltså Obolo alla AIK-fans.

– Vi var tvungna att vinna för att hänga på i toppen. Det var rätt starkt av oss att lyckas, sa Jonsson.