Fällman: ”Första matchen jag inte var helt slut”

Av: Emil Eiman Roslund, Makoto Asahara, Robert Laul

Publicerad:

Hammarby överraskade Djurgården med en trebackslinje.

En minst sagt lyckad taktisk rockad – men också en engångsföreteelse enligt tränare Stefan Billborn.

– Det skulle mycket till för att han skulle ändra till det här, säger David Fällman med ett skratt.

Skador och dylikt hade satt Hammarby i ett laguttagningsmässigt knepigt läge inför det viktiga derbyt mot Djurgården.

En truppsituation som fick Stefan Billborn till att dra ett drastiskt beslut.

– Det var ganska mycket skavanker så försökte få ut spelarna som är i form i så naturliga positioner som möjligt. Vi ville göra det så enkelt så möjligt och då landade vi det. Med farhågan att vi skulle bli för låga i försvaret. Men vi gjorde det bra och vågade försvara oss högt upp, säger Billborn, som beslutade om förändringen så sent som i förrgår.

Men trots att det blev seger ser Hammarbytränaren rockaden som en engångsgrej.

– Jag tror att det finns större potential i det andra spelsystemet. Mycket större spets, förklarar Billborn.

”Ett big no”

Om man ska tro David Fällman, en av de som ingick i den där trebackslinjen, så var det inte ett helt lätt beslut för Stefan Billborn att ta.

– Jag vet att jag och Simon frågade förra året om trebackslinje hade varit något han hade kunnat lira. Och det var ett big no från han då. Och jag tror fortfarande det är så. Det skulle mycket till att han skulle ändra till det här, säger mittbacken med ett skratt och lägger till:

– Men man kan ha med sig det här som ett andra alternativ.

30-åringen trivdes i alla fall med alternativet.

– Det är första matchen jag inte är helt slut. Antingen styrde jag Fenger (Mads) och Kalle (Björklund) helt rätt eller så gjorde de allt jobb.

Björklund imponerade

Fällman får dock fundera länge och väl på frågan om han spelat i en trebackslinje förr, som han först svarar nej på innan han utbrister:

– Jo! Karabach borta med Gävle när vi fick en EL-plats gratis med gula kort... Exakt, då hade vi den. När vi kom med på Fair Play-regeln. Den är borta nu va?

Den yngre mittbackskollegan Kalle Björklund mindes i alla fall direkt att han spelat trebackslinje förr.

– Jag spelade det någon gång i Spanien. Och även med U19-landslaget. Det är ett tag sen nu. Jag vet hur det funkar. Man kan säga att jag trivs med det, säger talangen.

– Vi fick ju reda på det i förrgår att vi skulle spela det. Vi har bara jobbat med det i två träningar men tycker vi klarade det skitbra, säger Björklund.

”Jag behövde den här matchen”

Det var inte bara tremannaförsvaret som fungerade bra och var nytt, utan även det centrala tremannamittfältet – där Darijan Bojanic var tillbaka i en startelva.

– Jag tycker det fungerade jättebra. Vi gör 1–0, 2–0 – sedan kommer de inte ens nära oss i slutet på andra. Det kändes som vi höll i bollen i fem-sex minuter. Jag tycker det blev riktigt bra när vi tre (Bojanics innemittfältskollegor Jeppe Andersen och Abdul Khalili) skiftade runt och bytte positioner. Jag tror inte de vet vem de ska följa efter, säger mittfältaren.

Det kändes som om den gamle Darijan var tillbaka.

– Ja, lite. Jag har letat efter att komma in i det. Men det släppte i dag, jag kände mig väldigt bekväm med boll. Jag behövde den här matchen.

Vad är det som gjort att det tagit tid för dig?

– Jag vet inte, om det är en motivationsfråga. Jag saknar vår publik. De är ju sådan sjuk jävla tändvätska, när 30 000 är här och skriker.

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.