Alvbåges tweet visar fallgropen

Publicerad 2014-05-16

Rydström: Att bli privat kan underlätta – ibland

Social målvakt IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge är flitig på Twitter, och har många följare. Under Eurovisionsfinalen förra helgen skrev han ett inlägg som han snabbt fick göra avbön för.

Det kanske var så att John Alvbåge ­bara försökte agera utifrån Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs tes om sociala medier.

Att genom att dela med oss så mycket som möjligt av oss själva gör vi världen lite bättre.

Fast man önskar ju att IFK Göteborgs målvakt hade valt aningen ­bättre tankar att dela med sig av.

Följ ämnen

Ni känner kanske till John Alvbåges twittrande under Eurovisionschlagerfestivalen. Han kommenterade flitigt de olika bidragen och skrev följande om Rumäniens bidrag: ”Rumänien! Om ­alla tiggare tar upp sin mobil (som de har) runtom i Europa o röstar så vinner denna låten lätt!”

Reaktionerna lät inte vänta på sig och Alvbåge gjorde avbön. Det var skrivit med ironi och var ett försök till skämt, förklarade en skamsen Alvbåge.

Det dunkelt sagda är ju det dunkelt tänkta och om man nu har en tendens att tänka dunkelt är det ju bra om man lär sig att hålla det för sig själv.

Men de sociala medierna gör det inte direkt enklare för dunkeltänkarna.

Laul hittade kommentaren

Även om alltså Mark Zuckerberg menar att ju mer vi delar med oss av oss själva, desto bättre blir världen. Det är en radikal transparens som gör att vi är ärliga med vilka vi är.

Men är den där ärliga transparansen alltid till godo? Förutom att man själv kan framstå som korkad finns det ju också en annan aspekt. Det kan drabba andra. Om man inte tänker sig för kan man lätt såra en lagkamrat eller elda upp motståndare.

Jag kallade själv Jeffrey Aubynn, då

i Hammarby, för ”ett as” i min gästbok på min hemsidan efter en match 2005. Vilket Robert Laul plockade upp. Och så blev det rubriker.

Jag var tidig med just hemsida. Det var kanske ett utslag av hybris, men jag insåg snart det goda med att kunna få fram sina egna tankar och åsikter och jag insåg också värdet i att kommunicera med fotbollsfansen. Jag tror många idrottare känner samma sak. Man måste inte längre gå via journalistens filter – på gott och ont.

Tyst överenskommelse

Jag pratade med Tobias Hysén om det här och han använde sociala medier för att bredda bilden av sig själv. Visa att han inte enbart är fotbollsspelare. Han var medvetet privat eftersom det kanske fick några supportrar att tänka sig för innan de skrek saker till honom. ”Om de lär känna personen lite är det kanske svårare att vara lika jävla ­negativ”, sa Tobias Hysén.

Det är alltid en avvägning mellan vad man ska skriva och vad man inte ska skriva.

När jag började berätta om vad som sades på planen märkte jag att det fanns en tyst överenskommelse om att inte göra så. Det som sades på planen skulle stanna där. Jag framstod som en skvaller­bytta och fick skit från de andra spelarna i allsvenskan. När jag tjafsade med en motståndare kunde han häva ur sig ”ska du inte gå hem och skriva om det här i bloggen?”

Fanns en naivitet hos många

För tre år sedan hade vi i Kalmar FF utbildning i de sociala medierna. Det handlade framför allt om att medvetandegöra spelarna om möjliga konsekvenser och Jonas Nystedt från Svenska fotbollförbundet kom och föreläste för oss. Det fanns en naivitet hos många av oss. Man tänkte inte det uppenbara – att det man skriver i affekt över en petning på Facebook eller på Twitter eller på Insta­gram kan läsas av en journalist och så har det plötsligt fått stora proportioner.

Men det vore väldigt trist om vi i rädsla att göra fel inte säger något alls. Om vi sluter oss och sätter upp murar mot omgivningen.

Korkat ibland

Jag tror inte på förbud eller censur. Vi lever i den tid vi lever i och där är de sociala medierna en stor del av vardagen.

Och det är ju inte de sociala mediernas fel att det formuleras korkade tankar och åsikter.

De finns ju där oavsett Twitter och Facebook.

Alvbåges tweet

”Nu Rumänien! Om alla tiggare tar upp sin mobil (som dom har) runt om i Europa o röstar nu så vinner denna låten lätt #hejaheja #Eurovision”

Henrik Rydström