IFK Göteborg vann Svenska Cupen

Uppdaterad 2013-05-27 | Publicerad 2013-05-26

IFK Göteborg vann en jämn och regnig Svenska Cupen-final med 4–2 efter straffar mot Djurgården.

Pontus Farnerud avgjorde straffläggningen och sköt Blåvitt till sitt första cupguld sedan 2008 och en Europaplats nästa säsong.

Stämningen var hög i den första cupfinalen på Friends Arena som sköts upp cirka en kvart efter pyroteknik på läktarna.

När matchen väl kom igång på den vattentyngda planen rasslade det till bakom Djurgårdsmålvakten Kenneth Höie redan efter drygt fem minuter.

Hysén glödhet

Philip Haglund nickade en långboll till Tobias Hysén som nickade vidare till Robin Söder. Söder blev fri men Djurgårdsförsvarare petade undan bollen i straffområdet innan Hysén tryckte in 1–0.

Lagkaptenen och landslagsmannen Tobias Hysén var inledningsvis glödhet i sin sjätte cupfinal.

Spelarna hade problem med den våta planen på nationalarenan och i första halvlek fick Djurgårdsbacken Vytautas Andriuskevicius bäras ut på bår efter att ha skadat sig när han slog ett inlägg. Hans ersättare – Jesper Arvidsson – fick även han lämna planen på grund av skada i andra halvlek.

Erton Fejzullahu hade Djurgårdens bästa chans i första halvlek med en nick i misstänkt offsideläge som John Alvbåge räddade. IFK Göteborg har släppt in minst mål i allsvenskan tillsammans med Kalmar och i finalen var försvaret tätt som vanligt.

Hittade luckor

Men i andra halvlek började Stockholmslaget lyckas hitta luckorna i Blåvitt-försvaret.

18-årige Daniel Amartey, med mask efter en tidigare ansiktsfraktur, nickade in kvitteringen på hörna och sedan följde Djurgårdspress. Med 13 minuter kvar slog Amartey till med huvudet igen på hörna – men målet dömdes bort på grund av gruff.

Erton Fejzullahu hade ett kanonläge i slutet men Alvbåge stoppade honom återigen.

I slutet av andra förlängningskvarten nickade Philip Haglund i ribban, men kampen om en kvalplats till Europa League gick till straffläggning.

Där hade Djurgården två ramträffar och John Alvbåge räddade en straff. Mattias Bjärsmyr missade för IFK Göteborg, men hans lagkamrater satte sina. Pontus Farnerud avgjorde och sköt laget till cupseger och Europa.