Här gör ALLA det flera män vägrar

Publicerad 2015-06-10

Därför hyllas VM-damerna i Schweiz

Schweiz VM-lag hyllas i landets medier.

Varför? De sjöng nationalsången.

– Vi sjunger alltid. Men i stället för ”faderland” sjunger jag ”moderland” eftersom det är min mamma som är född här, säger Eseosa Aigbogun, som har nigerianska rötter.

I början av 2014 folkomröstade schweizarna igenom ett förslag om att bryta avtalen med EU vad gäller fri rörlighet. Detta samtidigt som landets mycket framgångsrika herrlandslag – den så kallade ”gyllene generationen” – till stor del utgörs av spelare med bakgrund från andra länder.

”Alltid stört mig”

Ämnet är ständigt på tapeten inom schweizisk fotboll och nu kastas nytt sken på den pågående debatten. Detta efter det som skedde inför damlandslagets VM-match mot Japan natten till i tisdags. Då syntes samtliga elva startspelare – inklusive Ana Crnogorcevic med kroatiska rötter samt schweiz-tyska Rachel Rinast – sjunga nationalsången.

En syn som skiljer sig från hur det ser ut när herrarna spelar.

Medan damlandslaget har sex spelare med bakgrund från andra länder, så är siffran den dubbla i herrlandslaget och när nationalsången spelas inför deras matcher väljer flera av dem – däribland tränaren Vladimir Petkovic – att vara tysta.

– Det är något jag alltid stört mig på. Jag tycker det tillhör vett och etikett att sjunga nationalsången när man spelar i landslaget, säger schweiziske landslagsikonen Marco Streller till Blick.

”Känner stolthet”

Han pekar på spelare som Göhkan Inler (med turkisk bakgrund) och Granit Xhaka (med kosovoalbansk bakgrund) som föregångsexempel.

– Vårt lag består till stor del av andra generationens invandrare och det har gjort oss till ett mycket starkare landslag. Tidigare var vi inte lika slagkraftiga. När jag ser Granit Xhaka brista ut i tårar under nationalsången, då känner jag stolthet och glädje över att vi har en sådan spelare i vårt lag, säger Marco Streller.

Följ ämnen i artikeln