”En krigsförklaring från polisen mot oss”

Publicerad 2015-04-15

SFSU rasar mot hårda straffen: ”Vill sätta stopp”

Publikt och sportsligt har inledningen på årets fotbollssäsong beskrivits som en succé.

Inga stora oroligheter har rapporterats i anslutning till matcherna men tre föreningar har tvingats minska sina klackar, bland annat på grund av otillåten pyroteknik i stor omfattning, och fler kan stå på tur.

– En krigsförklaring från polisen, dundrar Tony Ernst, ordförande i supporterföreningen SFSU.

Följ ämnen
AIK Fotboll
Tony Ernst.

STOR ENKÄT med 16 supporterklubbar: Bör bengaler vara tillåtet?

Bakgrunden är de diskussioner som under vintern och våren förts mellan representanter för Svensk elitfotboll (Sef), SFSU och polismyndigheten.

Sef:s generalsekreterare Mats Enquist varnade i januari för att arrangörer med upprepade säkerhetsproblem kunde drabbas av tuffare tillståndskrav, i värsta fall bli av med tillståndet att arrangera matcher helt:

– Det får vi acceptera och förhålla oss till. Vi arbetar med att ha säkra arrangemang, och polisen kommer gradvis att skärpa tillståndsgivningen om det ­inte blir ordning på dem. Vi vill givetvis inte hamna i det läget, utan hoppas att vår ­dialog med fansen gör att vi hittar lösningar, sa Mats ­Enquist och pekade bland annat på legal, tillståndsgiven pyroteknik som ett alternativ.

Ståplatsen krymps

Redan innan allsvenskan börjat minskades AIK:s klacksektion norra stå med tusen fans, från 5500 till 4500 personer. Igår kom beskedet att Malmö FF:s ståplats begränsas till 4000 åskådare (från 5500) i samband med matchen mot Hammarby.

Även bortaklackens tillstånd krymps från 1900 till 1000 Bajensupportrar.

De skäl polisen anger varierar en del från beslut till beslut men handlar om att trappor och evakueringsgångar inte hållits fria, att visitationen inte fungerat och det förekommit otillåten pyroteknik i stor omfattning under tidigare matcher.

Tony Ernst, ordförande för svenska fotbollssupporterunionen SFSU, reagerar starkt på publikminskningarna:

– Jag ser det som att någon högt upp inom polisen har bestämt sig för att sätta stopp för svensk fotboll. Jag kan bara se det som en krigsförklaring, säger Tony Ernst och fortsätter:

”Det är inte rimligt”

– De här reaktionerna står inte i rimligt förhållande till brottet. Att bränna en bengal är ett ringa brott, det ger dagsböter, det är att likna vid, säg, en felparkering. Ska vi fortsätta den analogin så är det som att polisen nu stänger ner all biltrafik i landet för att nån parkerat sin bil fel i Burträsk.

Polisen, Sef och SFSU ska ju ha haft en dialog under vintern/våren om att upprepade ordningsstörningar kan leda till förändrade tillstånd, i värsta fall indragna tillstånd för att arrangera match – följer det som nu sker den dialog ni hade eller är det som händer som en överraskning mot vad ni diskuterade?

– Vi fanns med som en sorts remissinstans då. Och vi var med och plockade ner det urusla 7-punktsprogrammet till ett något mindre dåligt 5-punktsprogram. Jag tror inte någon från fotbollens håll hade förväntat sig detta, säger Tony Ernst.

Enligt uppgift kan polisen även komma att minska ståplatssektionerna på Gamla Ullevi och Tele 2 Arena framöver.

Hör Laul och Månsson diskutera bengal-frågan i allsvenska podcasten 51% fotboll – nytt avsnitt varje tisdag!

STOR ENKÄT med 16 supporterklubbar: Bör bengaler vara tillåtet?