Huliganer kan bli fotoregistrerade

Uppdaterad 2018-08-01 | Publicerad 2011-04-16

Djurgården vill skapa register över supportrar som inte kan sköta sig

Registrera foton och personuppgifter på huliganer som fått tillträdesförbud till fotbollsmatcher.

Det vill Djurgårdens fotboll göra för att komma till rätta med bråkstakarna på läktarna.

– Annars kan vi inte avvisa vid entréerna, säger Dif-ledaren Mats Jonsson till Svenska Dagbladet.

Följ ämnen

Huliganbråken i samband med de allsvenska fotbollsmatcherna ställer till stora problem och kostar klubbarna och skattebetalarna miljontals summor varje år.

Lagen om tillträdesförbud som trädde i kraft i juli 2005 har inte lyckats stoppa bråkstakarna.

Men nu vill Djurgårdens fotboll gå ett steg längre. I en kontroversiell ansökan till Datainspektionen kräver föreningen att den ska tillåtas att registrera personer som omfattas av tillträdesförbudet, skriver Svenska Dagbladet.

Foton sparas

I registret, som både ska vara manuellt och datorbaserat, vill Djurgården spara uppgifter som fotografier, namn, personnummer, adresser, telefonnummer och mejladresser.

Även bråkstakar som utreds för ett tillträdesförbud ska kunna registreras och finnas kvar i registret i två år – även om personen inte får en avstängning.

– I dag vet vi inte hur de här personerna ser ut. Vi kan ha 30 supportrar där åklagare har utfärdat tillträdesförbud, men vi vet bara hur fem av dem ser ut. Och då kan vi inte stoppa de övriga från att komma in på matchen, säger Mats Jonsson, evenemangsansvarig i Djurgårdens Fotboll till Svd.

Men ansökan är kontroversiell. I dag är det inte tillåtet för andra än myndigheter att spara uppgifter i ett register över personer som har begått brott.

Politikerna positiva

För att registret ska bli verklighet krävs det därför att Datainspektionen ger Djurgården undantag från pargraf 21 i personuppgiftslagen.

Men politikerna är positiva till Djurgårdens initiativ.

– Jag hoppas att Djurgårdens ansökan godkänns. Ett ja från Datainspektionen skulle underlätta. Det är ju svårt att stänga ute folk från arenorna om man inte vet vilka de är – och det är ju en förutsättning för att lagen ska fungera i verkligheten, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroh (M) till Svenska Dagbladet.

Godkänns Djurgårdens ansökan följer med stor sannolikhet andra elitklubbar efter med att registrera personer som inte kan sköta sig på matcherna.