Rennes sensationell cupmästare efter straffdrama

Uppdaterad 2019-04-28 | Publicerad 2019-04-27

Franska cupfinalen mellan överraskningen Rennes och Paris SG innehöll, förlåt klyschan, allt.

Drömmål, självmål, upphämtning av det nederlagstippade laget, mängder av varningar och en utvisad superstjärna.

Till slut stod Rennes som cupsegrare efter ett straffdrama som slutade med seger, 8–7 totalt, för sensationen från Bretagne.

– Just nu känner jag bara sorg, säger Neymar.

Överlägsna ligavinnarna Paris SG var storfavorit i den franska cupfinalen på lördagskvällen mot Rennes där svenske Jakob Johansson fanns på avbytarbänken.

PSG behövde inte mer än drygt 20 minuter för att motivera favoritskapet.

Först slog veteranen Dani Alves till med ett drömmål efter 13 minuters spel.

Perfekt volleyträff

Högerbacken mötte en hörna från Neymar strax utanför straffområdet och drog till direkt på volley med sträckt vrist. Bollen for som en projektil in i mål till 1–0, lågt vid chanslöse Rennesmålvaktens Tomas Koubeks högra stolpe.

2–0 åtta minuter senare var inte så mycket sämre .

Angel Di Maria spelade fram mycket vackert i djupled och en fri Neymar, som varit ur spel i tre månader på grund av skada, lobbade in bollen när stjärnduon bjöd på fotbollsgodis av världsklass på Stade de France i Paris.

Rennes var utspelade, men inte chanslösa.

Laget hade lägen innan ett självmål väckte hoppet för kusinen från landet.

Hamari Traoré matade in bollen och framför målet styrde PSG-försvararen Presnel Kimpembe in 1–2 i egen kasse (minut 40).

I den andra halvleken fortsatte dramat som blandade målchanser, högt tempo, tekniska finesser med stenhårda, nära våldsamma närkamper. Rennes visade stor kampmoral inför nära 30 000 tillresta supportrar.

På en fin hörna från Clement Grenier nickade Rennesmittbacken Mexer in 2–2 (66) vid första stolpen inför chockade PSG-stjärnor.

Rött kort för superstjärnan

Trots en stundtals massiv anstormning från PSG stod sig 2–2 tiden ut och det blev förlängning där de gula korten fortsatte att hagla.

Men det här dramat innehöll allt av skönhet – och betydligt mindre vackra saker.

118 minuter in i matchen, med bara två minuter kvar av förlängningen, stämplade Kylian Mbappé mycket fult Damien Da Silva på vaden och hårt arbetande domaren Ruddy Buquet drog direkt upp det röda kortet.

Den franske världsstjärnan fick skamsen lämna planen och inte delta i det efterföljande straffavgörandet.

I huvudrollerna där: Rennesmålvakten Tomas Koubek och PSG-kollegan Alphonese Areola. Men ingen av burväktarna var i närheten av att ta någon av de fem ordinarie straffarna.

Det krävdes extrastraffar.

Där missade till slut PSG-inhopparen Christopher Nkunku när han sköt sin straff högt över.

Rennes blev sensationella cupmästare med totalt 8–7 efter ett osannolikt straffavgörande och en episk final som många kommer att minnas länge.

För Neymar var det blandade känslor efteråt.

– Jag är glad över att vara tillbaka i spel, men just nu känner jag bara sorg över förlusten, säger han.

Tredje titeln för Johansson

Svenske landslagsmannen Jakob Johansson blev kvar på bänken hela matchen, men cupsegern för hans Rennes innebär att mittfältaren vunnit titlar i tre olika länder.

Johansson vann SM-guld med IFK Göteborg redan 2007 och Svenska cupen två gånger (2008, 2013), blev grekisk cupvinnare 2016 och grekiska mästare med AEK Aten för ett år sedan och nu alltså även cupmästare med Rennes.