Mejla

Robert Laul

Laul: Punkten som kan fälla ÖFK i ekobrottshärvan

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. Daniel Kindberg och hans två kompanjoner riskerar fängelsestraff och näringsförbud när rättegången i Ångermanlands tingsrätt inleds i dag.

En fällande dom kan slå även mot Östersunds FK.

Särskilt bekymmersam är åtalspunkt sju.

2012 vann Östersunds FK division ett och 2013 spelade klubben i superettan för första gången. Det innebar tuffare motstånd och högre kostnader. Den blivande succétränaren Graham Potter hade då varit i föreningen två säsonger och det är nu raketresan tar fart på allvar:

”Under första säsongen i superettan imponerade ÖFK på många betraktare med sitt offensiva och positiva spel”, står att läsa i en munter sammanfattning på klubbens egen hemsida.

ÖFK slutade tia i tabellen och resten är, som det heter, historia. Knappt fem år senare mötte Östersund Arsenal i Europa League-slutspelet och föll med flaggan i topp. En otrolig bedrift på häpnadsväckande kort tid.

Sagan skrivas om

Men historien – eller framgångssagan som den brukar kallas – ska nu uppdateras, eventuellt skrivas om. 2013 är ett centralt årtal även i rättegången mot klubbens tidigare ordförande – ex-militären, bostadsbolags-vd:n och den påstridige visionären Daniel Kindberg, 51.

Kindberg står åtalad för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han riskerar fängelse samt näringsförbud i sju år, men nekar till brott.

1 av 2 | Foto: Mats Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kindberg anländer till rätten.

Eftersom Daniel Kindberg var ordförande för Östersunds FK den aktuella perioden kan en fällande dom slå även mot Östersunds FK. Klubben riskerar i värsta fall degradering från allsvenskan enligt fotbollens regelverk. Om klubben anses ha ”gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende”.

Kopplingen mellan den misstänkta brottsligheten och ÖFK framkommer i åtalspunkt sju och handlar om vad som sker under 2013. Närmare bestämt om 15 påstådda ”luftfakturor”.

Det misstänkta upplägget

Kammaråklagare Niklas Jeppsson vid Ekobrottsmyndigheten misstänker följande upplägg: Driftaren AB var ett dotterbolag till ÖFK som hade i uppgift att sköta driften av Jämtkraft Arena. Samt ”generera intäkter och resultat för ÖFK”, säger Daniel Kindberg själv i ett polisförhör.

Daniel Kindberg företrädde såväl ÖFK som Driftaren vid denna tidpunkt, och just 2013 ökade Driftarens intäkter. 3,8 miljoner kom från en av ÖFK:s stora sponsorer, en flyttfirma. Bakom flyttfirman står en medåtalad mångårig vän till Kindberg, i media kallad ”Sollefteåföretagaren”, en av ÖFK:s större sponsorer.

Osanna fakturor för 3,8 miljoner kronor ska ha skickats från Driftaren AB till flyttfirman samt bokförts av Kindberg trots att han känt till att de innehöll ”luft”, enligt åtalspunkt sju:

Vittnet: Inte utfört något arbete

– Kundfakturorna har varit osanna då arbete enligt fakturorna inte utförts eller inte utförts i den omfattning som fakturerats, hävdar kammaråklagare Jeppsson.

I ett förhör med ett vittne som ska ha haft en insyn i både ÖFK och Driftaren, framkommer följande enligt den flera tusen sidor tjocka förundersökningen: XX säger att han inte tror att Driftaren har gjort något arbete åt (flyttfirman). XX har svårt att förstå vad det skulle vara, eftersom Driftaren skötte anläggningen Jämtkraft Arena.

Daniel Kindbergs, ”Sollefteåföretagarens” och ”Peabmannens” misstänkta ekobrott är grövre på andra håll. De anklagas för att ha plundrat kommunala bostadsbolaget Östersundshem samt byggjätten Peab på knappt tolv miljoner kronor som via osanna fakturor gått vidare till flyttfirman. Trion försvarar sig med att allt arbetet är utfört, alla fakturor är korrekta.

Men det är i åtalspunkt sju som kopplingen till ÖFK blir tydligast. Och det är framför allt den delen som – vid en fällande dom – skulle göra det svårt att betrakta ÖFK:s fantastiska fotbollssaga på samma sätt som tidigare. Även för Svenska Fotbollförbundets och Riksidrottsförbundets jurister.

Foto: Bildbyrån

Åtalspunkt sju

Gäller grovt bokföringsbrott och bevisningen består av granskning av bokföringen samt e-postmeddelanden mellan Daniel Kindberg och ”Sollefteåföretagaren”. Ekobrottsmyndighetens åklagare Niklas Jeppsson hävdar följande:

Driftaren AB – som ägdes av Östersunds FK – skickade under 2013 fakturor till ”Sollefteåföretagarens” flyttfirma för entreprenadarbeten. Fakturorna är osanna och omfattar arbete som aldrig utförts. Syftet med faktureringen har varit att förflytta pengar från flyttfirman till Driftaren. Kindberg har varit företrädare för Driftaren AB och åtalas för grovt bokföringsbrott då han haft kännedom om att fakturorna varit osanna och att bokföringen därför varit missvisande. ”Sollefteåföretagaren” var under åren 2013–2017 en av ÖFK:s större sponsorer.

Daniel Kindberg har vid flera tillfällen tillbakavisat anklagelserna och hävdar att allt arbete är utfört, alla fakturor korrekta.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Daniel Kindberg är åtalad för:

* Grov trolöshet mot huvudman i två fall.

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

* Grovt bokföringsbrott.

* Medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

”Sollefteåföretagaren” är åtalad för:

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

* Grovt bokföringsbrott i fyra fall.

* Grovt skattebrott.

”Peabmannen” är åtalad för:

* Grov trolöshet mot huvudman.

* Medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Utöver gärningarna yrkas även följande, enligt Niklas Jeppsson, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten:

* Näringsförbud mot Daniel Kindberg och ”Sollefteåföretagaren”.

* Företagsbot mot flyttfirman.

* De misstänkta ska betala brottsvinsten till staten.

Samtliga åtalade nekar till brott.

PODD: Det kan avgöra i rättegången mot Daniel Kindberg

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Robert Laul om rättegången mot Östersunds FK:s före detta ordförande Daniel Kindberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: Robert Laul

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.