”Klart vi går till VM”

Ljungberg i första stora intervjun som tränare i Wolfsburg

Av: Johan Flinck

Publicerad:

Han gick från ungdomstränare i Arsenal till assisterande tränare i en tysk (före detta) storklubb mitt under säsongen.

Nu berättar Fredrik Ljungberg för första gången i en stor intervju om tiden i Wolfsburg, målsättningen med tränarkarriären, hur han ifrågasattes av gamla lagkamrater för sitt val som tränare, landslaget efter Zlatan och en hel del annat.

– Klart jag vill bli manager i slutändan, säger 40-åringen.

I slutet av februari släpptes bomben: Fredrik Ljungberg skulle bli assisterande tränare för tyska Wolfsburg.

Han lämnade Arsenal, där han hade varit ungdomstränare under ett par år sedan han lade av som spelare 2014, med omedelbar verkan och följde med holländaren Andries Jonker, som var akademichef i Arsenal och som nu fått jobbet som huvudtränare i den tyska klubb där han varit assisterande 2012–14.

Sedan dess, i slutet av februari, har Sportbladet jagat en intervju med Ljungberg men fått, precis som alla annan (svensk) media, nobben av Wolfsburg.

Men så fick vi, liksom ett par andra svenska medier, nu chansen att ställa några frågor genom Wolfsburgs pressavdelning som Ljungberg sedan svarade på i en inspelad video.

Vad tänkte du när du fick erbjudandet om att bli assisterande i Wolfsburg?

– Jag blev stolt. Andries Jonker var min första och närmaste chef i Arsenals akademi. Som coach vet man aldrig vad som händer i framtiden. Han kunde valt en annan coach från Bayern München eller Barcelona eller varifrån som helst men han valde mig som assisterande och det var något jag blev stolt över och som kändes bra.

Siktar på att bli huvudtränare

– Jag behöver inte bara flytta koner utan han låter mig coacha och vara väldigt involverad. Så det känns fantastiskt bra.

Var det svårt att lämna Arsenal?

– Det är klart. Arsenal har varit min klubb under en lång, lång tid och jag var ambassadör för klubben. Det var inte det lättaste att lämna Arsenal men samtidigt kände man stoltheten när ens närmaste chef kan välja vem som helst men vill att du ska vara hans assistent i en klubb som Wolfsburg i Bundesliga. Så det är klart att det var naturligt att jag ville göra det. Men jag har fortfarande en nära kontakt med Arsenal.

Foto: Wolfsburg tv

Vad har du för mål med din tränarkarriär?

– Vi får se var jag kommer någonstans i slutändan. Jag försöker vara ödmjuk i vad jag gör, jobba hårt och lära mig. Men det är klart att jag vill bli en manager i slutändan.

– När jag hade 15-16- och 19-åringar i Arsenal frågade vissa gamla spelare vad jag höll på med, varför jag höll till i så låga åldrar och inte fick så bra betalt som jämfört med förr när vi spelade. Men jag tror att om man vill bli manager får man lära sig och lära sig. Att träna ungdomar gav mig andra frågeställningar. Då spelar det ingen roll hur vi gjorde ”på min tid”, det är nu som gäller. Det lärde jag mig väldigt mycket av från unga spelare. Hur de reagerade, vad som motiverar dem och får dem intresserade. Det var oerhört lärorikt för mig.

– Som spelare på hög nivå kan du se de små, små detaljerna. Jag försöker föra sådana saker vidare.

Imponerad av landslaget

Wolfsburg är en tysk storklubb i kris. Efter att så sent som för två år sedan blivit tvåa i Bundesliga och vunnit cupen och året därpå skakat Real Madrid i kvartsfinalen i Champions League fick man i våras kvala sig kvar i Bundesliga.

– Det är en stor klubb i Tyskland som ska vara högre upp. Tyvärr har de gjort lite... det var tre tränare här förra året och då blir det svårt för spelarna att veta hur de ska spela och vad de ska göra. Jag tyckte nästan synd om spelarna.

– Det är en klubb som ska återhämta sig. Vi har sagt att vi försöker stabilisera skeppet här lite grann och sen kan man se därifrån och gå vidare.

– Andries har varit i Barcelona, Bayern och Arsenal. Det är klart att han vill spela bra fotboll och det vill jag också. Man försöker kombinera in det i spelet men sen ska man inte sticka under stolen med att vi tappat en del väldigt bra spelare i sommar. Men vi har också fått ett par bra spelare så jag ser fram emot att säsongen ska börja.

– Vi gjorde inte tillräckligt med mål i fjol. Vi skapade chanserna men fick inte in bollen i nät. Det är något vi måste bli bättre på.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Vad tänker du om det svenska landslaget efter att Zlatan, Källström och Isaksson lade av? Går Sverige till VM?

– Det har sett jättebra ut sen Janne tagit över. De ser ut att spela mer som ett lag, mer kompakt och har nått fantastiska resultat. Jag och alla andra svenskar är oerhört glada att det ser så pass bra ut för vi var nog lite oroliga när alla skulle sluta. Men det är klart vi går vidare (till VM).

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.