Avslöjar allt om historiens affär

Uppdaterad 2016-09-23 | Publicerad 2016-09-22

Detaljerna bakom: Putins nyckelroll, regelbrottet, vadet och stormen som räddade allt

Vladimir Putin, ett brott mot de etiska reglerna, ett modigt vad på 13 miljoner kronor och en kraftig snöstorm.

Någonsin undrat hur de största affärerna i fotbollen egentligen går till?

Här är sanningen bakom en av de mest omtalade.

Följ ämnen

Det är 2008 och ryske Andrej Arsjavin har fått ett gigantiskt genombrott på den största av fotbollsscener. Den lille ryssen har lett Zenit St Petersburg till klubbens första ligatitel sedan 1984, seger i Uefacupen efter att själv ha blivit utsedd till matchens bäste spelare i finalen mot Rangers och lotsat Ryssland till semifinal i en EM-turnering där Arsjavin också tagit plats i turneringens bästa lag.

Svarar direkt till Putin

Andrej Arsjavin är så het att han trots spel i ryska ligan blir en av 29 nominerade till Ballon d'Or, priset till världens bäste spelare. Inte undra på att Europas storklubbar också står och knackar på dörren.

FC Barcelona bjuder motsvarande 165 miljoner kronor för ryssen. Tottenham kliver in med 175 miljoner. Problemet är att Zenit kräver 245 miljoner för sin guldklimp och Sankt Petersburg-klubben är ingen klubb du förhandlar med.

Zenit är ryske presidenten Vlaidmir Putins fotbollsklubb och ägs av den statliga gasjätten Gazprom. Fotbollsklubbens öde anses så viktigt att ordföranden för gasjätten Aleksandr Dyokov också styr fotbollsklubben. En rysk affärsman som i alla beslut svarar direkt till president Putin.

Så om Vladimir Putin anser att Andrej Arsjavin är värd 245 miljoner kronor så är Andrej Arsjavin värd 245 miljoner kronor. Det är beskedet såväl Barcelona som Tottenham får sommaren 2008.

Svaret från den ryske spelaren är rasande då Arsjavin förklarar offentligt att den kommande säsongen kommer bli hans sista med såväl Zenit som agenten Denis Lachter. Han skulle också få rätt men vad som egentligen hände i förhandlingarna mellan Zenit och Arsenal vintern 2008-09 har fram tills nu varit höjt i dunkel. I agenten Jon Smiths nyskrivna biografi ”The Deal” avslöjas allt.

”Hade inte tillåtelse rent tekniskt”

November 2008.

Redan tre månader innan transferfönstret ska stänga träffas Arsenals tränare Arsene Wenger, vd:n Ivan Gazidis och förhandlingschefen Ken Friar för att lägga upp strategin. Trion identifierar hur nyckeln till att övertyga Vladimir Putin att släppa sin bäste spelare ligger hos spelaren själv. Övertyga Arsjavin och låt honom övertyga klubben. Problemet är att reglerna förbjuder Arsenal att ta kontakt med Arsjavin som står under kontrakt med Zenit.

Kontakt tas med agenten Jon Smith. Uppdraget är enkelt: Förhandla med Andrej Arsjavin om en flytt till Arsenal men ha inga som helst kontakter med Arsenal själv.

– Jag vill inte veta någonting, säger Ken Friar till Smith.

”Rent tekniskt kanske vi inte hade tillåtelse att tala med Arsjavin men det är mitt jobb för spelare eller klubbar. Jag är bron över ån en klubb själv inte kan komma över. I nästan alla förhandlingar i yrkeslivet har arbetsgivaren och arbetstagaren redan haft någon typ av tidigare kontakt. Det måste alltid finnas en person som är beredd att bryta den konventionella etiska gränsen att inte försöka stjäla andras personal och faktiskt ta den kontakten. Så kan vi ibland underlätta saker och ting inom fotbollen”, skriver Jon Smith i sin nya självbiografi enligt Independent.

Som av en händelse råkar Jon Smiths egen bror på fritiden spela fotboll tillsammans med Arsjavins agent Dennis Lachter. Den vägen etableras i största hemlighet kontakten med den ryske spelaren som snabbt övertalas att Arsenal är en perfekt klubbadress i transferfönstret under januari 2009. Med Arsjavin på Arsenals sida tar Ken Friar kontakt med Zenit St Petersburg, den här gången med tränaren Arsene Wenger vid sin sida.

”Arsene var involverad i varje steg. Alla samtal med Arsenal kretsade kring vad Arsene kände och saker han var beredd att göra för att gapet mellan de två klubbarna i förhandlingarna skulle överbryggas”, skriver Smith.

Går bakom ledningens rygg

Januari 2008.

När de två klubbarna sätter sig ner vid förhandlingsbordet återstår fortfarande mycket jobb. Under press av Arsjavin själv är Zenit visserligen redo att sänka sitt utgångspris på 245 miljoner kronor men med spelaren själv på sin sida avser Wenger betala högst 85 miljoner kronor. För att närma sig Zenit erbjuder Wenger istället en träningsmatch i London-klubbens Emirates Cup lagen emellan som skulle garantera Zenit ytterligare intäkter på motsvarande sex miljoner kronor.

Det hjälper föga.

När transferfönstrets allra sista dag närmar sig är läget låst och allt pekar på Arsjavin återigen kommer bli blåst på sin drömaffär. Då spelar Smith ut nästa kort.

Smith kopplar in Arsenals vice vd David Dein som i sin tur kontaktar Alisher Usmanov, en rysk affärsman som äger 30 procent av aktierna i Arsenal. Kontakterna sker bakom ryggen på Arsenals klubbledning, då de kraftigt motsatt sig att koppla in en tredje part i förhandlingarna med Zenit, men knepet ska visa sig bli avgörande.

Usmanov, som föddes i Uzbekistan, listades 2015 som Rysslands rikaste man och kontrollerar såväl stora metall- och gruvbolag som Rysslands nästa största telebolag och landets största internetföretag. Den stenrike ryssen smörjer genom sina affärskontakter Putin och lyckas minska gapet mellan fotbollsklubbarna till blott 13 miljoner kronor. Men nu är det bråttom.

Vladimir Putin och Alisher Usmanov.

Betalar 13 miljoner ur egen ficka

2 Februari 2009.

På transferfönstrets sista dag sitter Andrej Arsjavin på ett hotell i Hertfordshire bara kilometer från Arsenals träningsanläggning och väntar. Han har redan förhandlat fram sitt personliga avtal med London-klubben och klarat av den obligatoriska läkarundersökningen men klartecknet saknas fortfarande från Zenit och Vladimir Putin.

Klockan 22:00 kraschar affären. En rasande Andrej Arsjavin packar sina väskor och går genom lobbyn till en väntande bil. På väg bort från drömmen om Premier League och tillbaka till Sankt Petersburg. Men planet lyfter aldrig.

En snöstorm har isolerat de brittiska öarna och samtidigt som det engelska fotbollsförbundet reder ut hur alla administrativa insatser under transferfönstrets sista timmar ska hinnas med när kommunikationerna ligger nere så återupptas kontakten mellan Arsenal och Zenit en allra sista gång. Detta efter att Jon Smith själv kommit med ett förslag.

För att försöka rädda övergången erbjuder sig Smith att själv betala de 13 miljoner kronor som skiljer klubbarna åt. Det är en modig chansning med förhoppningen att Arsenal ska kompensera honom när stressen och pressen väl lagt sig. Det är en timme kvar på transferfönstret när Arsenal och Zenit klockan 23:00 den 2 februari 2009 skakar hand på Andrej Arsjavins övergång. Nu återstår bara att få all dokumentation klar innan fönstret klappar igen.

En febril aktivitet inleds men klockan tickar snabbare än faxmaskinerna jobbar. När klockan blir midnatt och transferfönstret officiellt stängt är Andrej Arsjavin fortfarande Zenits spelare. Men det finns en sista väg ut.

Det brittiska fotbollförbundet meddelar att de är redo att ge dispens för sena övergångar om båda klubbarna i fråga via email till organisationen bekräftar en affär och kan bevisa att det är väderförhållanden som gjort att övergången inte kunnat genomföras i tid. Mailen skickas men när Andrej Arsjavin, Vladimir Putin och Arsene Wenger somnar natten mellan den 2 och 3 februari 2009 vet ingen hur det egentligen har slutat.

Först dagen efter, nästan 24 timmar efter att transferfönstret officiellt bommat igen, kan Zenit St Petersburg visa upp ett fax från det engelska fotbollsförbundet som bekräftar affären. Andrej Arsjavin är Arsenals spelare för klubbrekordet motsvarande 166 miljoner kronor.

Allt som krävdes var en oetisk kontakt, en rysk affärsman, ett modigt vad och en kraftig snöstorm.

Källor: "The Deal", av Jon Smith enligt Independent, BBC , Guardian, Arsenal.com