Tysk medias dom: 'Vi är så korkade!'

Publicerad 2012-10-17

Så skriver tidningarna om den tyska jättekollapsen

HAMBURG. Tyskland hade hoppats på att hylla sitt älskade landslag.

Men i stället går onsdagen åt till att slicka såren och försöka förstå vad som egentligen hände. Rubrikerna är hårda, krönikörerna lika så och i Tyskland känns 4–4 som en förlust.

Sportbladet har gjort ett utdrag bland dagens tidningar.

Hamburger Morgenpost:

”Otroligt! Hur pinsamt var det…”

”Landslaget tappar 4-0 mot ett svagt Sverige”

”Motståndarna gör 4 mål på 31 minuter. Ännu ingen VM-biljett”

Vad  var det för en galen fotbollsmatch? Tysklands landslag skickade sina fans från himlen ner i helvetet, först dominerade de över Sverige och sedan gjorde de bort sig rejält! 4–4 (3–0) efter att man haft ledningen med 4-0 i Berlin. Helt otroligt.

Det var en speciell kväll som inleddes med glamour framför de 72 369 fans och det började med fotbollskonster i den höger klassen och avslutades med en visselkonsert. En timme så släpade Jogis killar Sverige runt på OS-arenan i nosringen och de briljerade – trots det fick de till slut inte mer än oavgjort på stopptid och nu är det återigen riktigt dålig stämning...

Även Uli Honeß lär ha sett matchen i TV-soffan. Bayerns store man som den senaste tiden startat ett antal diskussioner hade ännu mer att säga innan matchen och enligt honom så måste han snart få ett dyrt paket hemskickat:

– Är Jogi ärlig borde han skicka mig en flaska champagne. för det jag har sagt har hjälpt honom, säger Honeß till Münchner Abendblatt. /.../ Vad som hände efter det  måste vara ett bra exempel på hur ett lag slappnade av och då tappade allt. För när Ibrahimovic reducerade så gick allt snett. Det tyska försvaret var som en flock höns, Lustig och Elmander gjorde 4-3 och sedan fick vi svettas ända in på slutet och då hände det: Elm gjorde mål i 93:e minuten och det var 4–4. Det går inte att förstå. Det är helt galet. Det var så vansinnigt skönt i en timme och så vansinnigt dåligt efter det. På något sätt passar det ganska bra ihop med det tyska laget i år, i stället för att lösa en biljett till VM 2014 så har vi kvar Sverige i hasorna.

Bild Zeitung:

”Idiotrekord. Aldrig tidigare har Tyskland förlorat en ledning med 4–0.

Så underbart, så brutalt och så galet kan fotbollen vara. Vårt landslag satte i går rekord i idioti. Aldrig har ett landslag tappat en ledning med 4-0 och mot Sverige hände det i matchens sista minut.

Vi är sådana idioter.

Ni är serien på 13 segrar i kvalet över och vi har gett våra tuffaste konkurrenter i gruppen nytt hopp. Förbundskapten Jogi Löw hade svårt att hitta rätt ord:

– Jag hittar ingen förklaring till att vi har kontroll på allt i 60 minuter och sedan tappar allt. Spelsätt och tappade bollar, det stämmer inte.

Bastian Schweinsteiger:

– Det får aldrig, aldrig hända. Jag har aldrig varit med om något liknande. Var och en av oss kände sig för säker.

Det var en nervpers i Berlin de 74 000 åskådarna visslade besvikna ut sin ilska och en stund tidigare så var allt så underbart.”

Flensburger Tagesblatt:

”Galen fotboll. Tysklands landslag tappade en ledning på 4-0.

4-4 i VM-kvalet mot Sverige/Löws lag tappade allt som var bra efter en timme.

Först trollade de, sedan var de skakade och till slut var det ett grymt uppvaknande. Det tyska fotbollslandslaget gick på en tung mina på vägen mot VM i Brasilien 2014 och det måste ha känts som en förlust. Laget kring förbundskapten Joachim Löw lyckades, inför ögonen på förbundskansler Angela Merkel, med konststycket att enkelt tappa en ledning på 4-0. Efter det att man på något oförklarligt sett tappat allt efter ungefär en timme så var man tvungen att nöja sig med 4-4, men man leder fortfarande grupp C med sina tio poäng efter fyra matcher.”

Die Welt

”Landslagets fula ansikte

Sällan har ett oavgjort resultat känts så som 4-4 mot Sverige. Man kan inte förneka att laget lider av en viss schizofreni.

Här skulle jag egentligen ha skrivit om framgångarna för det tyska laget, lovprisat det perfekta spelet. En hyllning till fotbollen. Så var matchen fram till den 62:a minuten och då kändes det som om någon hällt saltsyra över en oljemålning, målad av en gammal mästare. Efter det första målet visade  landslaget sitt fula ansikte.

Aldrig tidigare har ett tyskt landslag förlorat en ledning med 4-0, inte förrän det stod 4-0 mot Sverige och det slutade med 4-4. Ett oavgjort resultat som den här gången känns som en förlust.

Som Dr Jekyll och Mr Hyde

Hade inte skillnaden mellan den första och den andra halvleken varit så stor, om de tyska målen hade varit tillfälligheter och inte kommit till efter fantastiska kombinationer så hade kanske inte resultatet varit så smärtsamt. Men nu betedde sig Jogi Löws landslag som Dr Jekyll och Mr Hyde. Man kan inte förneka att laget lider av en viss schizofreni.”