Följden? En usel match.

– Det var fruktansvärt. Trist, trist, säger Rikard Norling.

AIK Fotboll

Bara Nils-Erik Johansson och Amin Affane fanns kvar från den startelva som mötte Midtjylland tidigare i veckan. I övrigt bestod AIK av juniorer och reservspelare – samtidigt som Blåvitt ställde upp med ett hyfsat ordinarie gäng – vilket ledde till en märklig matchbild.

– Vi har ju bollen hela matchen. De står ju utanför sitt straffområde nästan hela tiden. Men de får matcha sitt lag som de vill, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

Rikard Norling, tränare i AIK, var måttligt imponerad av tillställningen.

– Det var fruktansvärt. Det var en trist, trist match.

Mardrömsstart för AIK

AIK fick också en mardrömsstart. Efter drygt 60 sekunders spel tilldelades Blåvitt en frispark ett par meter utanför straffområdet.

Martin Smedberg Dalence piskade in bollen i boxen. AIK kunde inte hantera ett tungt Blåvitt som rusade in i straffområdet och nyförvärvet Jesper Nyholm nickade in 0–1 bakom egen målvakt.

AIK blev stundtals hårt tillbakapressat under den första halvleken. Ändå lyckades Rikard Norlings manskap kvittera strax efter Blåvitts ledningsmål. Amin Affane, känd för sin fina fot, skruvade in 1–1 på frispark via stolpen och in i mål.

Bortdömt mål?

IFK Göteborg borde ha haft ledningen med 2–1 i halvtid. David Boo Wiklander kom ren vid den bortre stolpen i samband med en hörnvariant och skallade inlägget mot mål. Enligt tv-bilderna var nicken redan en bit innanför mållinjen när Kenny Stamatopoulos styrde bort den. Göteborgarna blev rasande när domaren vinkade avvärjande.

– De som såg det på tv sa att den var en meter inne, säger Jörgen Lennartsson.

Matchbilden efter paus var i princip likadan. IFK Göteborg bytte in ännu mer rutin – Mattias Bjärsmyr, Tobias Hysén och Sebastian Eriksson – samtidigt som Norling låg kvar med sitt unga lag under hela andra halvlek.

– Vi gör inte några byten så att de ska få 90 minuter. Det är kanske den största anledningen till att vi förlorar i dag. För då sjönk vi bara lägre och lägre, säger Rikard Norling.

Hysén frälste Blåvitt

Blåvitt dominerade bollinnehavet fullständigt, men hade svårt att få upp passningstempot och skapade bara en handfull vassa lägen.

– Det blir handboll när de försvarar sig så lågt. Vi rullar och rullar och vänder och vänder, men lyckas väl inte riktigt, säger Tobias Hysén.

Till sist frälste Tobias Hysén sitt IFK Göteborg. I slutminuterna fiskade han upp en boll och dunkade – via ribban – in slutresultatet 2–1 till Blåvitt.

– Jag har varit på rätt ställe ganska många gånger den här säsongen. Det är en bra känsla.