Europa League

Arsenals hinder – Europa League-specialisten Emery

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Arsenals Champions League-drömmar står på spel i Europa League.

Stundande hinder? Ett välbekant namn – och en Europa League-specialist.

– Jag kommer ställa mina känslor för Arsenal åt sidan, säger Villarrealtränaren Unai Emery, inför reprisen av en klassisk Europasemidrabbning, till uefa.com.

Det har gått 15 år sedan en av de mest klassiska semifinalsdrabbningarna i Europacupsammanhang under 2000-talet.

Villarreal pressade ett vinrött Arsenal. De hade ett Arsenal, på den tiden ett betydligt mer stjärnstarkt sådant, på stången.

Och framförallt stod de, med bara några minuter kvar, blott en straffspark från att nå Champions League-finalen 2006.

Men ikonen Juan Roman Riquelme missade. Och Villarreal missade sin chans att ta sig till sin första Europafinal någonsin.

Och än har de inte nått dit.

De har åkt ur i Champions League-slutspel mot Arsenal även efter 2006. De har åkt ur i semifinalsstadier, fast mot andra lag och i Europa League, även efter 2006.

Och nu, 2021, väntar alltså en ny Europasemifinal mot Arsenal.

Villarreal själva har, efter att ha samlat ihop spelare som var med då för 15 år sedan, uppmärksammat just kopplingen till den där CL-semin 2006.

”Fantastiska minnen”

Men man behöver egentligen inte leta så pass långt bak i historien för att se det speciella i att just Arsenal och Villarreal ska mötas i den Europa League-semifinal som nu ska avgöras.

Det räcker med att titta på tränarbänken.

När Unai Emery presenterades som ny Arsenaltränare 2018 så var det ett ärofyllt uppdrag med en betydande historia och press på axlarna. Trots allt skulle spanjoren ersätta Arsene Wenger. Tränarikonen som suttit där sedan urminnes tider och format Arsenal på alla sätt och vis.

Det visade sig med facit i hand inte bli den succé som Arsenalledningen hade hoppats.

Även om han tog dem till en Europa League-final 2019 (som förlorades mot Chelsea) så missades Champions League-platsen. Och efter en rad skrala höstresultat så fick han lämna sin post i förtid.

– Jag har fantastiska minnen från min tid i Arsenal. Vi upplevde några fantastiska ögonblick tillsammans på planen, som att nå Europa League-finalen mot Chelsea, men också i den dagliga verksamheten på träningsplanen också. Men nu är vi i olika lag, säger Emery, numera tränare för Villarreal, till uefa.com inför semifinalsavgörandet.

Unai Emery var tränare i Arsenal 2018–2019.

Kan bli historisk

Hittills har Villarreal varit en klart bättre matchning för 49-åringen.

Europahoppet i ligaspelet lever. Och kanske framförallt lever hoppet hos den gula ubåten om att lyckas nå hela vägen i Europaspelet och ta hem klubbens första stora titel någonsin.

För Unai Emery har ju gjort det förr i den turnering han gjort till sin.

2014, 2015 och 2016, tre år i rad, lyfte han bucklan med Sevilla innan flytten gick till Paris. Något ingen annan tränare lyckats göra i Europa League, ens när den hette Uefa cupen.

Den italienske tränarikonen Giovanni Trapattoni är den ende som också har tre titlar (77, 91, 93) men inte konsekutiva.

Så om Unai Emery tar sin fjärde med Villarreal så är han alltså även ensamt den mesta EL-mästaren någonsin i totalt antal titlar.

– Jag vill vinna både för mig själv och för Villarreal. För två år sedan försvarade jag Arsenals röda färger i finalen mot Chelsea. Nu känner jag koppling till Villarreals gula. Jag har den tävlingsinstinkten, det ansvaret som jag är skyldig klubben och alla jag representerar med mina beslut. Jag gjorde det med stolthet i Arsenal, nu kommer jag göra det även i Villarreal, säger Emery.

Hyllar Arteta

Och han möter ett pressat Arsenal.

I skrivande stund ligger den klassiska Londonklubben på en tionde plats i Premier League. Långt i från allt vad Europaspel heter. Vilket också för med sig extra mycket press för tränaren Mikel Arteta inför Europasemifinalen som stundar.

En tränare som ifrågasatts av många för sin Arsenalgärning hittills. Men inte av hans föregångare på ” The Gunners” tränarpost.

– Mikel Arteta har satt sin egen prägel på saker, i sättet de spelar. Det är väldigt enkelt att se att han börjat ta tillbaka Arsenals tradition av att spela attraktiv fotboll, säger Unai Emery.

– Han första steg som Pep Guardiolas assisterande (i Manchester City) har hjälpt honom att placera sig själv i sin nya yrkesroll som manager. Nu har han fått möjligheten i Arsenal, och jag tror det är en väldigt bra plats för honom att utvecklas. För han är älskad av Arsenal tack vare hans tid där som spelare. Det är ett bra äktenskap. Arteta-Arsenal. Arsenal-Arteta.

Och respekten för Arteta-Arsenal och Arsenal-Arteta är stor.

– När Arsenal är i form är de ett topplag. Det har vi sett. Men det är även vi när vi hittar vår form.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Han blir varnad i kväll för Man United

Daniel Ek talar ut om Arsenal-budet: ”Väldigt seriöst”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Europa League

Arsenal FC

Villarreal CF

Unai Emery

Mikel Arteta

Fotboll