Han fick 15 minuter i sin comeback.

Och det var allt som behövdes.

Efter åtta månader och fyra dagar är David Villa tillbaka – som målskytt.

– Det är viktigare än segern, säger Xavi.

David Villa är tillbaka igen. Anfallaren har inte spelat sedan matchen i VM för klubblag mot Al-Sadd, den 15 december förra året.

I samma match bröt han benet.

I dag gjorde han comeback. Villa hoppade in i 75:e minuten mot Real Sociedad och visade i sina första anfall att han var på ordentligt spelhumör.

Snart skulle det också ge utdelning.

Andres Iniesta fick fram en utsida i ett trångt straffområde, som snett inåt bakåt nådde foten på Villa, som skickade in bollen.

30-åringen firade målet med att ta av sig tröjan och visa budskapet på undertröjan: ”Impossible sin vosotras” – omöjligt utan er, och en bild på hans fru och två barn.

Och det fick kosta ett gult kort. Målet betydde 5–1 för Barcelona, som också blev slutresultatet.

– Davids återkomst är väldigt viktig. I en tävlingsmatch, med några minuter att hitta tempot, gör han mål. Han är lugnare och starkare nu, säger Vilanova till spanska medier efter matchen.

– Den bästa nyheten är att Villa är tillbaka, och till och med med ett mål. Vinsten är viktig, men hans återkomst är viktigast, säger Xavi enligt AP.

Drömstart med Puyols nickmål

Barcelona fick annars en drömstart på ligapremiären mot Sociedad. Carles Puyol nickade in 1–0 redan efter fyra minuter.

Xavi förvaltade en hörna helt perfekt, kaptenen slog ifrån sig sin markering och fick bollen perfekt på pannan.

Men bara minuterna senare kontrade Sociedad in kvitteringen via Gonzalo Castro.

Då klev Ballon d'Or-vinnaren Lionel Messi fram. Assisterad av Pedro gjorde han sitt första ligamål för säsongen.

Fem minuter senare, i 16:e minuten, hade han dessutom blivit tvåmålsskytt, den här gången framspelad av Cristian Tello.

”Måste återgälda förtroendet”

Efter ett långt sommarlov, när flera av hans kollegor spelat EM, har en utvilad Messi påbörjat jakten på att slå de 50 ligamål han gjorde förra säsongen.

Barcelona utökade sedan till 4–1 i 41:a minuten när Cristian Tello, som var en av planens mest lysande spelare, läckert chippade fram bollen rakt på Pedro, som bara behövde bredsida in bollen.

Tello startade medan stora namn som Iniesta, David Villa och Alexis Sánchez startade på sidan.

– Jag är glad att klubben räknar med mig, nu måste jag jobba hårt för att återgälda deras förtroende. Jag var aldrig orolig om jag skulle registreras för a-laget eller b-laget. Det viktiga var att jag var i laget.