­ Boquete fick spel på spelet

Publicerad 2013-07-12

Storstjärnan slåss för ökad jämlikhet – både på den riktiga och digitala fotbollsplanen

får stöd av casillas och iniesta  Då Verónica Boquete startade sin kampanj för att få EA Sports att inkludera damspelare i sina Fifa-spel fick hon stöd av bland a­nnat Iker ­Casillas och Andres Iniesta. ”Kvinnan är viktig i Spanien, men hon ska inte spela fotboll. Vi är ett land med stor potential, men förbundet måste ge damfotbollen större stöd om vi ska nå någonstans.”

Verónica ­Boquete är nyckeln till en spansk EM-succé.

Samtidigt slåss stor­stjärnan för ökad jämlikhet – och kämpar för att få tv-spelsjätten EA Sports att förändra synen på damfotboll.

– Jag är ­säker på att min kamp ­bidrar till att öka jämställdheten inom sporten, säger hon.

Som sexåring fick Veró­nica Boquete veta att hon inte var välkommen i fotbollslaget eftersom hon var flicka. Kanske var det då som gnistan tändes inom henne.

Verónica Boquete kunde ha gett upp, men valde i stället att ta strid för att få göra det hon älskar mest – att spela fotboll.

– Det var inte lätt. Jag var den enda flickan­ i laget och fick kämpa hårt för att få spela, säger hon.

I dag, 20 år senare, har sexåringen från Gali­cien växt till en av världens starkast lysande fotbollsstjärnor. Boquete är en spelare som unga tjejer ser upp till och som motståndare­ fruktar. Hon lever sin barndomsdröm, men har fått ta många strider och tvingats offra en hel del på vägen dit.

– Självklart skulle jag hellre bo i Spanien nära min familj, men det handlar om att ­göra prioriteringar. Jag ville verkligen satsa­ på fotbollen och se hur bra jag kan bli, då fanns det inga andra alternativ än att flytta utomlands.

’Jag var livrädd’

Hon ger intrycket av att vara lika själv­säker och modig utanför planen som hon är på densamma. Men så har det inte alltid varit.

När hon 2010, efter två säsonger i Espan­yol, tog språnget utanför Spaniens gränser var hon lång­tifrån säker på att hon gjort rätt val.

– Jag var livrädd. Jag kunde ju inte ett ord engelska när jag reste och kunde inte göra mig förstådd de första tre månaderna.

Flytten till Buffalo, där hon spelade för mat och uppehälle, blev ändå en lyckträff. Proffsklubben Chicago Red Stars fick upp ögonen för det spanska spelgeniet och signade ­henne.

– Mitt liv förändrades helt och hållet. Helt plötsligt kunde jag försörja mig och min fotbolls­karriär tog fart på allvar.

’Pratar man åker man ut’

Boquete hade nått den framgång hon jobbat så hårt för att nå och skulle kunna slå sig lite till ro. Men i stället valde hon att ta allt hårdare fajter vid sidan av planen i damfotbollens namn. Hon kritiserade det konservativa fotbollsklimatet i hem­landet, gick hårt åt den spanska machokulturen och skickade i väg giftpilar mot det fotbolls­förbund som inte mer än högst pliktskyldigt stöttar den spanska damfotbollen.

– Latinska länder ligger efter. Kvinnan är viktig i Spanien, men hon ska inte spela fotboll. Vi är ett land med stor potential, men förbundet måste ge damfotbollen större stöd om vi ska nå någonstans. De har nyckeln till fortsatt utveckling.

Boquete tog en stor risk när hon ifrågasatte förbundet. Andra landslagsspelare har försvunnit ut i kylan när de levererat sanningar om damfotbollens verklighet i landet.

– Pratar man för mycket åker man ut. Tack och lov har jag en bra relation med vår förbundskapten och han har förståelse för mina åsikter.

Men Verónica Boquete är inte rädd för att utmana förbund eller stereotyper.

Det visade hon med eftertryck när hon startade en kampanj för att få tv-spelsjätten EA Sports att inkludera damspelare i sina­ Fifa-spel.

Kampanjen väckte uppmärksamhet v­ärlden över och superstjärnor som Iker Casillas och Andres Iniesta ställde sig ­bakom sin landsmaninna. Stödet gav ­önskad tyngd till kampanjen.

– Deras stöd betyder jättemycket och har bidragit till att kampanjen nu har samlat över 50 000 underskrifter.

Kampanjen resulterade dock inte damspelare i nästa Fifa-upplaga. I ett mejl till fotbollskanalen.se i juni skrev EA:s exekutive president:

 ”Att ta med kvinnor i spelet är något vi alltid överväger i någon form, men vi har inga planer på att göra det i dagsläget.”

Har redan nått ett mål

Men även om svaret från tv-spels­giganten var negativt tycker Boquete att kampanjen har varit framgångsrik och uppfyllt ett viktigt syfte.

– Att få folk i Spanien och runt om i världen att prata om damfotboll. Pratas det damfotboll så växer intresset för sporten och då kan unga tjejer få bättre förutsättningar i framtiden.

Bättre än den sexåriga flickan i Galicien som tack vare en påstridig pappa och en väldigt stöttande mamma till sist fick s­pela fotboll – fast hon var tjej.

Följ ämnen i artikeln