Hammarbymålvakten om Dif-kollegan: ”En inspiration”

Av: Makoto Asahara

Publicerad:

Tommi Vaiho har gjort en resa under året från ständigt andraval till ett guldvapen för Djurgården.

En resa som inte gått obemärkt förbi hos lokalkonkurrentens andraval.

– En inspiration är helt rätt ordval, säger Hammarbykeepern Davor Blazevic inför helgens Stockholmsderby.

Davor Blazevic har stått mellan stolparna i Hammarbys två senaste allsvenska matcher.

– Som alla andra spelare vill jag alltid spela. Sedan är målvaktspositionen lite mer utsatt, jag kan inte gömma mig så mycket. Men ja, det är klart det är roligt att få spela. Även om det beror på att min kollega inte varit fullt frisk, säger Blazevic inför helgens derbydrabbning mot Djurgården.

Får Davor Blazevic spela då med?

Det beror, nästintill sedvanligt, på huruvida Johan Wiland är fit for fight.

Med en överansträngning som för tillfället spökar har den rutinerade förstamålvakten på sistone varit ett frågetecken inför de flesta matcher.

”Inte ovan situation”

Inför de två senaste matcherna har slutat med ett negativt besked från 38-åringen. Vilket inneburit att Blazevic fått dra på sig handskarna.

Är det extra svårt att hantera att vara andraval bakom en målvakt som det ofta är oklart om han spelar?

– Det var lite liknande även förra året med Johan. Det är inte en ovan situation för mig även om det är lite speciellt. Man säger ju alltid det här att man måste förbereda sig på att du kan få spela. Det är lite klyschigt men här blir det lite mer påtagligt för så är det verkligen här. Du vet att det kan hända när som och du har lärt dig hantera det.

”Förtjänar det”

Ja, det kan ju faktiskt plötsligt hända. Det var i somras som en tidigare uttalad backupmålvakt i Tommi Vaiho, med gediget arbete på träning och fina insatser på match, tog över förstaspaden i Djurgården.

– Jag är väldigt glad för hans skull. Han har både lämnat Djurgården och fått spela, varit nere i skiten, varit kritiserad. Så det är självklart att jag gläds med en målvaktskollega som haft en sådan resa. Om det är någon som förtjänar det är det han. Även om man så klart hoppas på en sämre dag nu under helgen, säger Blazevic med ett leende.

Inspireras du av hans resa?

– Absolut, det visar att det går. Tommy visar at det inte spelar sådan roll vilken ålder du har och att det kan gå fort när det sker. Inspiration är helt rätt ordval.

Jobbar på utstrålningen

Hur har då Blazevic hanterat att kastas in i ett guldaspirerande Hammarbys startelva? Enligt honom själv har han hanterat det ”okej”. Men att det i sig inte är en stor grej att han kastas in. Eller åtminstone vill han inte att det ska uppfattas som det.

– Jag vill inte förstora upp det. Oavsett vem som hade kommit in bakom Johan så blir det CV-mässigt, med tanke på vad Johan gjort i sin karriär, en skillnad. Det går inte i allsvenskan att ha en målvakt som har Johans CV på bänken. Jag har kommit till punkten där jag känner att det inte är en stor grej, säger 26-åringen och fortsätter:

– Min förhoppning är att det ska bli: ”Okej, i dag står Davor, fine”. Att det inte ska bli: ”Oj, nu är det kaos och panik”. Det är dit jag jobbar. Och dit har jag en bit kvar. Jag kanske känner en sak, men utåt måste det synas också. Inte rent målvaktsmässigt utan snarare sett till utstrålning. Men jag är övertygad att jag kommer dit.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.