Copa del Rey

Real Sociedads motstånd i cupen: Ett bageri

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

Alexander Isak och hans Real Sociedad kliver in Copa del Rey i kväll.

Första hindret? Ett bageri.

Fjärdedivisionslaget Panaderia Pulido San Mateo står inför sin största utmaning någonsin i den spanska cupens första runda – en match ni ser exklusivt på Sportbladet Plus.


Sportbladet sänder Alexander Isaks match i Copa del Rey på onsdag klockan 21.00. SE DEN HÄR!


Ni som kan er skolspanska reagerar säkerligen på namnet på det motstånd som Real Sociedad ställs inför i Copa del Rey i afton.

Panaderia Pulido San Mateo.

Panaderia betyder bageri på spanska, och i detta fall syftar det också just på ett bageri.

Alexander Isak.

Den lilla kanariska klubben bildades så sent som 1993 i ett familjebageri i Vega de San Mateo, en ort med 7 500 invånare. Det är också bagerikedjan som alltjämt driver klubben.

En klubb som numer tillhör det spanska proffsligasystemet.

När det spanska fotbollsförbundet gjorde om sitt seriesystem, och skrotade den gamla Segunda B-formeln, så innebar det skapandet av två nya serier. Primera RFEF (tredjedivisionen) samt Segunda RFEF (fjärdedivisionen), likt Englands League One och League Two.

Något som innebar att Panaderia, efter att ha slutat tvåa i Terceran i fjol, fick ta plats i den nya fjärdedivisionen.

Det, i sig, ett massivt stort steg för föreningen.

800 kronor i månadslön

Venezuelanske tränaren Juan Carlos Socorros 14 år långa proffskarriär som aktiv på 90/00-talet är undantaget som bekräftar regeln i en klubb där samtliga spelare aldrig sett skymten av de största arenorna. En klubb där samtliga spelare jobbade eller pluggade på sidan av ifjol.

– Jag ville bli fotbollstränare och hittade det mest blygsamma och ödmjuka lag du kan tänka dig, sade Socorros, som varit tränare i klubben sedan 2015, i en intervju med El Pais i somras, när den spanska rikstidningen uppmärksammade det anmärkningsvärda i Pulidobageriets uppflyttning.

En klubb som då varken hade en hemsida eller sociala medier. Ingen sportchef. Ingen sportslig ledning. Och en förbestämd lönestruktur där spelarna fick 800 kronor i månaden, med bonus för segrar (400 kronor) och kryss (200 kronor)

Den totala budgeten för klubben låg då på runt 700 000 kronor.

– Det gör mig ledsen att några av spelarna som slagits för uppflyttning kommer missa denna fantastiska möjlighet då de jobbar på söndagar, sade Socorros.

Nu, under onsdagsaftonen, kommer de skriva ännu ett stycke osannolik historia.

Första cupframträdandet

När Panaderia kliver ut på Estadio Gran Canaria (Las Palmas betydligt större hemmaarena, som de lånat in sig på i och med matchens dignitet) så gör de inte bara det för första gången någonsin i Copa del Rey, utan också för första gången någonsin mot ett La Liga-motstånd.

Ett motstånd som alltså blev ett av de tuffaste de kunde fått i förstarundan, nämligen Real Sociedad med svenske storstjärnan Alexander Isak i spetsen.

ANNONS

Kör vi över Norge? Sett över de åtta senaste mötena har Tre Kronor 39-10 i målskillnad. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Se Panaderia Pulido San Mateo–Real Sociedad i Copa del Rey, 1 december klockan 21.00, HÄR!

Panaderia Pulido San Mateo.
Publisert:

LÄS VIDARE

Frändén: Isak spelar fotboll utan elektricitet i fötterna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Copa del Rey

Real Sociedad

Alexander Isak