SEF-toppen: Bojkotta utlandsproffs

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2014-07-17

Vill bara se svenska klubbars spelare i ungdomslandslagen

Stefan Lundin, sportdirektör för Svensk Elitfotboll (SEF), har planen klar för att svensk fotboll ska nå internationella framgångar.

En punkt: bojkotta utlandsproffs i U15- och U16-landslagen.

"Ett stöd för den svenska utbildningsmodellen skulle vara att landslagsverksamheten inte supportar en tidig flytt till utländsk klubb", skriver Lundin.

SEF är en av de tunga aktörerna inom svensk fotboll.

På torsdagen skrev föreningens sportdirektör Stefan Lundin, tidigare allsvensk tränare i bland annat IFK Göteborg, Örebro SK och BK Häcken, ett inlägg på föreningens hemsida där han kom med förslag på förbättringar inom svensk fotboll.

En av de mer kontroversiella: tillåt bara spelare från svenska klubbar att spela i ungdomslandslagen. Inga utlandsproffs skulle då tillåtas i U15- och U16-landslagen.

"Det skulle exempelvis kunna innebära att spelare som går till en utländsk akademi inte tas ut till våra yngsta landslag, skriver Lundin.

När spelarna fyller 17 öppnar dock Stefan Lundin för att släppa in utlandsproffsen i landslagsvärmen.

"Det måste nämligen vägas in att vid 17, 19 och 21 år så spelar vi om EM- och VM-titlar".

Lämnar Allsvenskan för tidigt

Stefan Lundin nämner också under punkten "Kontraktsskrivningar" att svensk fotboll borde "kunna komma överens om att en spelare ska tillhöra en allsvensk klubb innan övergång sker till utländsk liga som är rankad högre än allsvenskan" och menar att vi i dag har ett "system som direkt missgynnar den svenska elitklubben och minst sagt gynnar exempelvis en Premier League-klubb".

Dessa åtgärdspunkter nämner SEF-sportdirektören för att svensk fotboll inte ska ha "ännu större svårigheter att nå internationella framgångar för våra landslag och klubblag".

Stefan Lundin skriver också att Allsvenskan är den av Europas 30 största ligor där flest egenproducerade spelare får debutera i seriespelet – men att det finns problem även med detta faktum.

Detta då spelarna också lämnar Allsvenskan tidigare – och att de då egentligen inte är redo för proffslivet.

"När talangfulla spelare debuterar i Allsvenskan i tidigare ålder, är risken uppenbar att deras tid i Allsvenskan fortsatt kommer att vara kort och att debutåldern förmodligen sjunker ytterligare. Exempelvis; istället för att debutera vid 19 års ålder och lämna vid 20, sker debuten vid exempelvis 17 och flytten utomlands vid 18 års ålder. Konsekvensen blir att spelaren bara är ännu yngre och utan stjärnstatus, utan den fysiska tåligheten och med ännu mindre erfarenhet", skriver Lundin.