Allsvenskan i fotboll

Roland Nilssons direktiv till spelarna: ”Inte straffa oss själva”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. Det blev klara besked till spelarna när Roland Nilsson, 56, ledde sin första träning för krislaget IFK Göteborg.

– Det var tydligt, rakt och en stadig röst, säger Jakob Johansson.

Guldbolllenvinnaren, VM-bronsmedaljören och Uefacupmästaren Roland Nilsson ledde sin första träning med IFK Göteborg under lördagen.

Bara den korta beskrivningen ovan förklarar en del av skillnaden jämfört med företrädaren Poya Asbaghi, 35, som innan uppdraget i Blåvitt lett Dalkurd och Gefle.

Landslagsmittfältaren och hemvändaren Jakob Johansson beskriver Nilssons träning (som var stängd för publik och media):

– Det var jättebra. Han vet vad som krävs. Vi behöver tydlighet och rakhet. Han inger förtroende, säger mittfältaren.

Inga stora förändringar

Roland Nilsson var lika rak när han svarade på frågor i ösregnet efteråt till utsända från Sportbladet, GT och Göteborgs-Posten.

– Vi tittade lite på försvarsspelet, hur vi ska organisera oss och åt andra hållet, vad vi ska tänka på i vårt anfallsspel. Man kan inte göra så mycket på en dag.

– Ferran och jag satt länge i går (fredag), till kvart i sju på kvällen, och diskuterade. Vi tittade på några av våra matcher och vi tittade även lite på hur Falkenberg spelar.

Spelar Pontus Wernbloom från start mot Falkenberg?

– Det får vi se.

Spelsystem?

– Det får vi se i morgon också! säger Nilsson med ett leende. Det kommer inte bli några stora förändringar.

Det blir inte klassiskt IFK Göteborg, 4-4-2, från 1980- och 1990-talet – rakt, fysiskt, långt?

– Så har jag aldrig spelat som tränare förutom någon enstaka match. Bara för att jag spelade i det laget är det är inte min filosofi. Jag vill utnyttja ytorna som motståndarna bjuder på och ta oss fram på ett snabbt och bra sätt, det kan vara med ett kortpassningsspel eller något annat beroende hur det ser ut på planen.

Någon detalj som du påtalat?

– Jag vill att vi blir en enhet. Det har varit lite spretigt. Man har tagit beslut som inte har byggt på lagets sätt att arbeta.

Det ska Blåvitt undvika

– Vi ska inte på olika sätt straffa oss själva som plötsligt gör att vi måste springa hem 50 meter i full fart för att vi öppnat upp oss på ett sätt som vi inte ska göra eller att vi tar tar chanser i anfallsspelet som vi inte behöver.

Klart på förhand är att Hosam Aiesh är avstängd och att Sebastian Eriksson är skadad inför söndagens bottendrama mot Falkenberg. Giorgi Kharaishvili gick för fullt på träningen, men Roland Nilsson vill avvakta eventuell reaktion från georgiern.

– Vi har en trupp för i morgon. När vi vet hur statusen är på spelarna i morgon (söndag) så vet vilka som kommer starta.

IFK Göteborg har inte vunnit på 14 matcher och man är bara fyra poäng före allsvenska jumbon Falkenberg.

Roland Nilsson har ett lag med sargade självförtroenden.

– Förhoppningsvis får jag spelarna att känna att vi jobbar i en positiv riktning. Att det finns en chans att hoppa på ett nytt tåg.

– Men för mig är att spela fotboll att ställa krav, på rätt sätt. Kraven ska vara sånt som spelarna känner att de klarar av och att vi gör det tillsammans. Det kommer jag aldrig tulla på, säger Roland Nilsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More


15 miljoner i jackpott - missa inte expertens analys av Stryktipset
Publisert:

LÄS VIDARE

Laul: ”Rolle” räddade Blåvitt från superettan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Roland Nilsson

Pontus Wernbloom

Poya Asbaghi

Jakob Johansson

IFK Göteborg