”Helvete vad gott att slå plastgänget”

Simon Thern om sitt största hat – att förlora

Uppdaterad 2017-07-25 | Publicerad 2017-04-17

Teknik, fart och spelsinne.

Tre egenskaper som vi förknippar med Simon Thern.

Själv lyfter han fram ett fjärde karaktärsdrag som det allra viktigaste inför derbyt mot Hammarby.

– Det kokar i mitt huvud när jag förlorar. Jag älskar att vinna mer än andra. Det är något vi måste bygga upp i AIK, säger han.

RÖSTA: Vilket lag vinner
derbyt?

Det är inte bara dialektalt som Simon Thern påminner om Rasmus Elm. Likt den fyra år äldre innermittfältskollegan bär Thern med sig en slags bondsk trygghet var han än befinner sig. 24-åringen är alltid sig själv på ett avväpnande sätt. Slängd i käften, ärlig och med en egen infallsvinkel på det mesta. Inte konstigt att Thern på kort tid har blivit en populär figur i AIK bland både lagkamrater och supportrar.

– Det kanske är så. Det känns riktigt roligt i så fall. Jag tror att folk gillar mig för att det märks att jag verkligen älskar att vinna.

Han är känd som en flärdfull och lätt flytande mittfältare med ett väl utvecklat spelsinne, men menar alltså att det är den nästan psykotiska vinnarinstinkten som verkligen utmärker honom.

”Helvete vad gott”

– Jag är en person som visar ganska tydligt hur jag mår på planen. Jag är uttrycksfull. Fan: hur glad blir man inte över att vinna mot Elfsborg borta?

Smålänningen vill utveckla och förankra den vinnarmentaliteten i sin nya klubb.

– Det är något vi måste bygga upp i AIK. Det här med att älska att vinna och verkligen, verkligen hata att förlora. Det måste sätta sig i laget, på riktigt. Det är något jag bidrar med. När man slår Elfsborg ska man känna: "Helvete vad gott det är att slå det här plastgänget från Borås". Man ska känna att "fy fan vad roligt det är att köra över motståndaren".

Själv bidrar han med en ständigt högintensiv hets under träningarna. Vankas det smålagsspel beter sig Thern gärna lite svinigt på gräsplanen.

– Jag skriker hela tiden. Tjatar på domslut och beter mig. Det sitter i min ryggrad. Har jag förlorat en match på träning är jag förbannad hela dagen. Tur att det händer väldigt sällan...

Men när det händer?

– .... så är inte folk fega för att skrika, hetsa, hoppa och fira precis bredvid mig. Det kokar i mitt huvud när jag förlorar då, men jag förstår att folk tycker det är extra roligt att vinna mot mig. Och då har jag också lyckats få in rätt känsla i gruppen.

Han bär med glädje favoritskapet inför säsongens första Stockholmsderby på Friends Arena.

– Vi är förstås klara favoriter. Sett till våra respektive säsongsinledningar och lag, men samtidigt vill vi vara favoriter i alla matcher.

Hur ser du på Hammarby?

– Med en dansk tränare vill de väl rulla bollen längs backen och skapa ett kreativt och estetiskt spel. Det har väl inte riktigt märkts än.... men jag antar att han bygger för framtiden.

Kommer sparka tillbaka

AIK:s spelskickliga, men defensivt begränsade innermittfält ställs mot klassiskt köttiga spelare i Johan Persson och Björn Paulsen. Hammarby har på förhand lagt en hel del fokus på att försöka utnyttja sina fysiska fördelar i mittfältskampen.

– De senaste åren har jag lärt mig att ta kampen om man behöver ta kampen. Inga problem. Vill de springa och sparka mig på benen, varsågod, men räkna med att jag ger en spark tillbaka sen. Åren i Holland har gjort mig starkare på det sättet, för den ligan är mer fysisk än vad man tror med man mot man-spel och explosiva spelare. Vi kommer vinna kampen mot Hammarby och samtidigt spela den mest vägvinnande fotbollen.

Thern har alltid varit en offensiv lirare, men tiden i Heerenveen har gjort honom ännu mer direkt i sitt spel.

Det är tydligt hur din första tanke alltid är att gå framåt.

– Man lär sig det av internationell fotboll. Jag har ändå drygt 40 matcher i den holländska ligan. När har chansen att vara explosiv så måste man ta den. Finns läget att vända upp och ta bollen framåt så måste du göra det. Det finns ingen anledning att hålla i bollen för hållandets skull, även om det verkar så ibland. Jag har ett mycket högre tempo i kroppen än tidigare.

Om du jämför Skånederbyt med ett Stockholmsderby: Vad är hetast?

– Här i Stockholm är det snäppet värre. Visst: det var ett bra drag på Skånederbyna när jag var där, men det är ändå sju-åtta mil mellan städerna. Inramningsmässigt så slår AIK-Hammarby ett Skånederby, även om det kanske var bättre fotboll ibland i Skåne. Det får vi se till att ändra på nu.