Mejla

Patrik Brenning

Isak väljer rätt klubb – igen

Brenning: Var rätt av Alexander Isak att nobba Real Madrid och är rätt att skriva på för Real Sociedad

Publicerad:
Uppdaterad:

Alexander Isak är en av få spelare som nobbat Real Madrid.

Nu ska 19-åringen spela för i jämförelse lilla Real Sociedad istället.

Det är rätt val – igen.

Världen är liten även när du befinner dig på en av världens största arenor. Det kunde vi konstatera när Alexander Isak stod och kommenterade uppgifterna om Real Sociedads intresse för honom efter EM-kvalmatchen mot Spanien.

För det var ju på Santiago Bernbaéu Alexander Isak skulle spela sin klubblagsfotboll men när tiden för läkarundersökningen var bokad och bara signaturen på kontraktet återstod i januari 2017 valde svensken att byta gate och ta planet till Tyskland istället.

Det var tänkt att placera honom i en klubb berömd för att förädla storspelare men slutade istället med att han landade rakt i en maktkamp om inflytandet över Borussia Dortmunds framtid.

Var sportchefens prestigevärvning

Tränaren Tomas Tuchel bad aldrig om Isak och försvann sedan bara ett halvår efter affären. Ersättaren Peter Bosz tvingades snabbt börja tänka mer på sin egen än klubbens framtid och har sedan dess följts av Peter Stöger och Lucien Favre.

Alexander Isak var sportchefen Michael Zorcs prestigevärvning men när fyra tränare kommit och gått utan att någon trott på svensken hade klubben till sista bara ett alternativ kvar. Att sälja 19-åringen.

Det kan självklart ha hänt saker bakom kulisserna vi inte känner till (Isaks agentur har gjort sig omöjlig i klubbar förut) men min känsla just nu är att Dortmund helt enkelt kommit fram till att svensken inte kommer spela för deras a-lag inom överskådlig framtid. En uppfattning som inte förändrades av svenskens imponerande vårsäsong i den holländska ligan då inlånade Paco Alcácer samtidigt sprutade in mål i Bundesliga.

När vi stod inne på mäktiga Santiago Bernabéu i måndags frågade jag Isak om han ångrar att han inte tog det där Real-erbjudandet 2017.

– Det är inget jag tänker på i dag. Man kan inte se in i framtiden.

Det är självklart sant. Hur lovande du än är som fotbollsspelare så har du ändå inte en mycket större möjlighet än oss andra dödliga att bedöma hur en klubb ska komma att utvecklas, hur länge en tränare kommer stanna och hur dina konkurrenter kan tänkas utvecklas.

Får både utmaningar och trygghet

Om vi backar bandet och synar hur Alexander Isaks val egentligen såg ut vintern 2017 så tycker jag fortfarande att han tog rätt beslut. Det var bara de största klubbarna som hade råd att lösa honom från AIK (som ville sälja) och till sist stod det mellan en reservlagsplats i Real Madrid och vad som där och då var tänkt att vara en a-lagsplats i Borussia Dortmund.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Det var rätt att ta chansen till a-lagsfotboll och att Isak nu säljs av Dortmund förstärker för mig bara bilden av att det faktiskt var planen. 19-åringen skickas inte iväg för att Dortmund inte tror att han någon gång i framtiden kan bli en fantastisk fotbollsspelare. Han säljs för att den tyska klubben bedömer att han i dag inte är tillräckligt bra för att platsa i deras förstalag.

Om det jag hör stämmer finns det nu också en återköpsklausul i avtalet. På så sätt har Dortmund en försäkring om Isak skulle göra succé och Alexander själv får, till skillnad från vid en ny låneaffär, garantin att hans nya klubb satsar på att utveckla, snarare än bara förbruka, honom.

Alexander Isak ska ta ett steg bakåt för att försöka ta två steg framåt och han ska göra det i ett Real Sociedad som sedan konkurshotet 2008 med omsorg och tålamod byggts upp till en mycket stabil La Liga-klubb med gott rykte när det kommer till att utveckla spelare. Här får Alexander Isak både utmaningar och trygghet i en av världens bästa ligor men i en välskött klubb som kommer se till att försvara sin nu betydande investering.

Jag tycker att det är ett nytt smart karriärval och oavsett vad facit är om 2,5 år så kommer jag försvara det. För vi kan, precis som de professionella fotbollsspelarna, bara bedöma ett val efter den information vi har i just det ögonblick beslutet ska tas.

Och just nu är Alexander Isak till Real Sociedad ett helt perfekt steg i karriären.

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.