”Skrev på åttaårskontrakt med Barcelona”

Svenske legendaren avslöjar den unika dealen

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

MOSKVA. Harry Kane är på väg att vinna skytteligan i VM.
Senast en engelsman blev skyttekung i VM snodde han en svensk anfallare på ett historiskt avtal med Barcelona.
– Jag skrev på ett åttaårskontrakt med FC Barcelona, avslöjar Johnny Ekström för tidningen Fastighetsfolket.

Harry Kane stormar mot titeln som VM:s skyttekung.

Engelsmannen gick visserligen mållös från kvartsfinalen mot Sverige men han toppar skytteligan på sex mål och har två matcher på sig att göra fler. Närmast bakom av de spelare som är kvar i turneringen är Belgiens Romelo Lukaku som står på fyra mål.

Senast en engelsman vann VM:s skytteliga var 1986 när Gary Lineker stod för sex fullträffar.

Linekers succé i Mexiko-VM satte, visar det sig nu, stopp för en historisk, svensk övergång i fotbollsvärlden.

Johnny Ekström.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Johnny Ekström.

Tog privatplan till Göteborg

I senaste numret av Fastighetsfolket, den fackliga tidningen för Fastighetsskötare och städare, berättar nämligen IFK Göteborgs och landslagets gamle anfallare Johnny Ekström att han hade skrivit på ett kontrakt med Barcelona som revs efter Linekers målkalas i VM.

Och det var inte vilket kontrakt som helst.

– Sommaren 1986 trodde jag faktiskt att det var helt klart med FC Barcelona. Vi hade gjort två bra matcher mot dem i Europacupens semifinal och jag var på semester i Norge med mina föräldrar när IFK:s ordförande Gunnar Larsson ringde: ”Du måste komma hem, Barcelona är här och vill ha dig”, berättar Ekström och fortsätter:

– Jag tog ett privatplan till Göteborg, mötte upp på ett hotell och skrev på ett åttaårskontrakt med FC Barcelona. Sedan visade det sig att det fanns en finstilt paragraf om att kontraktet kunde brytas fram till den 1 juli.

– I slutet av juni lyckades de köpa loss engelsmannen Gary Lineker som just vunnit VM:s skytteliga, och meddelade sedan att de ville riva kontraktet med mig. Då var jag besviken.

Skyttekungar då och nu? Gary Lineker hamnade i Barcelona i stället för ”Johnny Bråttom”.

Var nära Roma och Tottenham

Ekström, eller ”Johnny Bråttom” som han kallades för sin snabbhet, var då 21 år och hade blivit den förste svenske spelaren i den spanska superklubben om kontraktet inte hade rivits. Det skulle dröja till 2001 innan en svensk värvades till Barça – mittbacken Patrik Andersson. Senare har även Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic spelat i klubben.

Ekström hamnade i stället i Empoli i Serie A, världens då främsta liga. Två år senare gjorde han en säsong Bayern München.

– Det hade varit nära med Roma ett par gånger och Tottenham ville ha mig, men jag tyckte ändå det lät lite fräckare med Bayern München, säger Ekström i Fastighetsfolket.

Totalt blev det sju olika klubbar i fyra av Europas största ligor innan han avslutade karriären i Blåvitt 1997. Han gjorde 47 landskamper (13 mål) åren 1986–95.

I dag jobbar Johnny som fastighetsskötare i Göteborg.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.