BP har tagit över efter MFF: ”En tankeställare”

Publicerad 2023-10-02

MALMÖ. MFF–BP 1–6.

Nej, det är inget galet spel på en superskräll i kvällens allsvenska möte.

Det är antalet fostrade spelare i senaste landslagstruppen från landets två främsta akademier de senaste åren.

– En tankeställare, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Följ ämnen
Malmö FF

Det är inte bara ett möte mellan toppen och botten i allsvenskan i kväll när Brommapojkarna kommer på besök till Malmö.

Det är också de två klubbar med de bästa akademierna i svensk fotboll de senaste åren, om vi ska tro Svensk Elitfotboll som varje år certifierar och rankar elitklubbarnas akademier. De senaste åren har toppen dominerats av MFF och BP (även om AIK smet in på andra plats på den senaste rankningen och petade ner BP ett hack).

Dejan Kulusevski en av många BP-fostrade i Blågult.

Men i landslaget dominerar numera BP totalt. I den senaste EM-kvaltruppen var hela sex spelare fostrade i BP medan bara en hade spelat ungdomsfotboll i MFF.

Visst, MFF-fostrade Mattias Svanberg tvingades tacka nej och Pontus Jansson hade säkert varit med om han hade velat. Men å andra sidan hade BP kunnat räkna in Ludwig Augustinsson och Hjalmar Ekdal om de bara hade varit friska.

Stockholmarna dominerar över skåningarna numera

I EM 2021 hade fyra av spelarna spelat i BP:s akademi och lika många i MFF:s. Går vi tillbaka till EM 2012 var motsvarande siffror 3–0 till MFF.

Stockholm överlag har verkligen tagit över i Blågult. Vi hittar hela elva stockholmare mot bara två skåningar i Janne Andersson senaste trupp. I EM 2021 var det 6–6 där och i EM 2012 åtta skåningar mot noll stockholmare.

Ska inte MFF och Skåne dominera i landslaget?

– Självklart tycker vi att vi producerar bra spelare, men BP har ju varit duktiga på att ta fram talanger. Sen ska ju också en förbundskapten ta ut spelare. Det går lite i vågor också, vissa distrikt har lite bättre perioder ibland, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson och pekar på att spelare som Hugo Larsson, Sebastian Nanasi och kanske Amin Sarri borde ligga på gränsen till a-landslaget.

Har ni själva noterat att ni inte har så många landslagsspelare längre och därför tänker göra något annorlunda framöver?

– Vi försöker alltid utvecklas och förbättra vår verksamhet. Vi har fler och fler anställda tränare som bidrar till spelarnas utveckling. Vi ser till att ha så bra faciliteter som möjligt och jobba med våra spelare. Vi tycker att vi får fram bra spelare. Sedan så är det en uttagning i ett a-landslag. Det är någons bedömning. För att hänga med övriga Europa och världen så måste svensk fotboll generellt, inte bara vi, få fram ännu bättre spelare. Vi behöver steppa upp och det är klart att vi jobbar med de bitarna så att vårt landslag blir ännu bättre och går till slutspel för det är viktigt för oss.

Tre stockholmare jublar i Blågult.

HIF:s kräftgång påverkar

Kan det finnas en förklaring till skillnaden mellan er och BP i nuläget att MFF är i toppen av allsvenskan med ambitioner att spela i Europa varje år medan BP är i botten av allsvenskan eller spelar i superettan?

– Vi hade en period då vi spelade i Europa regelbundet när inte så många unga hos oss fick chansen. Det kan ju också spela in. Om jag bara får spekulera så skulle några unga, duktiga spelare kunnat ha fått chansen och vuxit under den perioden. Men det fick de inte för att vi var ute i Europa och hade tränare som kanske fokuserade på lite rutinerade spelare. Vi håller på att ändra på det nu för att vi anser att man kan kombinera det. Men jag tror att det kanske är lättare för vissa lag att släppa fram fler unga. Det kan ju vara en anledning, men det är ingen ursäkt.

Helsingborgs kräftgång de senaste åren har såklart spelat in när antalet skåningar minskat i landslaget.

MFF-bossen sammanfattar:

– Det blir såklart en tankeställare. Det finns vissa saker som vi kan göra betydligt bättre. Vi jobbar på och ska få fram bättre spelare. Så jag säger inte emot dig.

MFF-bossen Daniel Andersson.

MFF vs BP och skåningar vs stockholmare i landslaget

Skåningar

EM-kvalet september: 2

EM 2021: 6

VM 2018: 5

EM 2012: 8

VM 2002: 7

VM 1994: 7

Stockholmare

EM-kvalet september: 11

EM 2021: 6

VM 2018: 4

EM 2012: 0

VM 2002: 3

VM 1994: 4

Spelar/har spelat i MFF

EM-kvalet september: 3

EM 2021: 5

VM 2018: 7

EM 2012: 4

VM 2002: 3

VM 1994: 5

Spelar/har spelat i BP

EM-kvalet september: 6

EM 2021: 4

VM 2018: 4

EM 2012: 0

VM 2002: 1

VM 1994: 1

Fostrade i MFF

EM-kvalet september: 1

EM 2021: 4

VM 2018: 3

EM 2012: 3

VM 2002: 1

VM 1994: 1

Fostrade i BP

EM-kvalet september: 6

EM 2021: 4

VM 2018: 4

EM 2012: 0

VM 2002: 1

VM 1994: 1

*Fostrad = kom till klubben senast som junior.