Så ”hjälpte” Zlatan Berisha till Roma

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

”Tror att det var det som öppnade lite mer för mig”

Foto: Zlatans karriär hade kunnat se annorlunda ut. Roma jagade svensken i tidig ålder - men någon affär blev aldrig av. Nu ville inte riskera att göra samma misstag med en annan svensk - nyförvärvet Valmir Berisha.

Valmir Berisha, 17, är som bekant klar för Roma.

För Sportbladet berättar han om hur Zlatan Ibrahimovics, 32, goda rykte hjälpte honom till klubben.

– Sportchefen blev helt paff, säger Berisha.

Valmir Berisha gjorde stor succé under U17-VM i Förenade Arabemiraten. Anfallaren stod för sju fullträffar på lika många matcher och den framgången väckte stort intresse i Europa.

– Ja, det är nog runt 30-35 klubbar som har visat intresse, berättade han i november.

Då hoppades han på att göra klart med en klubb före jul.

Men det stora intresset gjorde det svårt för anfallaren att fatta ett beslut och det var inte förrän för några dagar sedan som 17-åringen kritade på för italienska Roma.

”Folk ringde, ringde och ringde”

– Det har varit mycket. Folk skrev om övergången en dag innan det ens hade hänt något. Folk ringde, ringde och ringde. Herregud, alltså. Det känns bra med Roma nu. De har en väldigt professionell organisation och en fantastisk klubb, säger Valmir Berisha.

– Jag har alltid sagt att jag tycker om Italien. Familjen var rädda eftersom många andra italienska klubbar har bränt talanger och det är inte många svenskar som har slagit igenom här.

17-åringen tackade bland annat nej till Juventus, Real Madrid, Arsenal, Villarreal, Sunderland och Borussia Dortmund.

– De sista dagarna handlade det om Dortmund, Roma och Sunderland. Jag var överens med Dortmund, allting var glasklart och familjen var glada och firade. Jag skulle få biljetterna och åka dit. Själv satt jag bara och fundera på om det var rätt, säger Berisha.

– Men så tänkte jag: ”Fuck detta, skit samma”. Jag ringde till Anders Karlsson (agenten) och sa att vi kör på Roma.

”Det var det som öppnade lite mer för mig”

Den italienska klubben visade ett väldigt starkt intresse för anfallaren. Och enligt 17-åringen själv så har han fått hjälp av sin idols goda rykte.

– Zlatan hade ju Anders som agent tidigare. När Zlatan var ung så pratade Anders med Roma, men det blev aldrig något. Den andra gången agenten besökte Roma var när han snackade om mig, och då sa han till sportchefen att det är andra gången han besöker klubben, säger Berisha.

– Då frågade sportchefen: ”Jaså, vem var du här med första gången?”. Anders svarade: ”Nej, ingen speciell”. Men sportchefen fortsatte: ”Men säg vem det var...”. ”Ibrahimovic”, svarade Anders.

Vad svarade sportchefen?

– Han blev helt paff. Jag tror att det var det som öppnade lite mer för mig. De ville nog värva mig lite mer efter det.

”Jag är Valmir Berisha”

Så Zlatans goda rykte hjälpte dig?

– Jo, så är det nog. Sen vet de ju att jag studerat honom mycket och nu har vi jobbat med samma agent också.

Han skrev på för fyra och ett halvt år med den italienska klubben och strax efteråt träffade han legendaren Franscesco Totti. Ett stort ögonblick för anfallaren.

Trots att Berisha, som ska träna med Primavera-laget, precis har anlänt till Italien så har han redan kallats för ”den nye Ibrahimovic”.

– De kallar mig det ibland. Men jag säger till dem att jag är Valmir Berisha. Jag vill inte ge folk för stora förhoppningar, säger han.
Fotnot: Berisha har haft hjälp av agentbyrån Northern Sky. Där jobbar Anders Karlsson och hans namne Anders Carlsson. Carlsson och Zlatan jobbade ihop innan PSG-stjärnan bytte till Mino Raiola 2003.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.