Självmål räddade Spanien på åkern

Publicerad 2011-03-30

Litauen utmanade på undermålig plan

Allt försnack i Spanien handlade om Litauens undermåliga spelplan inför lagens möte i EM-kvalet.

Leråkern skapade också problem för de regerande världsmästarna som kom att räddas av ett självmål i 3-1-segern.

Xavi gjorde 1-0 för Spanien i den första halvleken men laget fick problem när de sedan skulle stänga matchen. Istället kunde Litauen komma igen i EM-kvalmatchen på det bedrövliga underlaget.

– Det var bara sand. Att vi år 2011 måste spela på en plan som denna är sorgligt för fotbollen, säger Xavi till Marca.

Marius Stankevicius kvitterade via en snygg volley i matchens 57:e minut och skapade rejäl nerv. Men de regerande världs- och europamästarna kom tillbaka – tack vare ett självmål.

Mata målskytt

Tadas Kijanskas förpassade bollen i eget mål till 2-1 för Spanien efter 70 minuter. Juan Mata avgjorde sedan definitivt matchen med sitt 3-1-mål efter 84 minuter.

– Vi har besegrat en motståndare som kämpade till slutet. Vi är nöjda eftersom att vi tog ett stort steg mot att kvalificera oss, säger förbundskaptenen Vicente del Bosque till Europa Press.

Spanien leder gruppen med sex poäng före Tjeckien som slog Liechtenstein med 2–0.