– Omotiverat gnäll från många som inte kommer med i landslaget

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Bästa säsongen under karriären och utsedd till New York City FC:s bäste försvarare 2018.

Läge för Anton Tinnerholm, 27, att propsa på en landslagsplats?

– Det är många som gnäller omotiverat när de inte blir uttagna. Jag har varit bra, men inte tillräckligt bra, säger högerbacken.

MLS-säsongen tog slut i mitten av november för New York City FC när de åkte ut mot Atlanta i kvartsfinalen av slutspelet. Lagets högerback har semester.

– Just nu innebär semester försäsongsträning i Linköping för mig. Padel på dagarna och gym på kvällarna, säger Anton Tinnerholm till Sportbladet.

Foto: Andres Kudacki / TT

Häromdagen blev han utsedd till säsongens bäste försvarare i New York City FC.

– Det är kul att uppskattas för det man gör. Jag fick en bra början direkt av säsongen när jag stänkte in några mål som man bara kan drömma om att få göra.

– Det var inga mål som jag gjort här hemma riktigt, säger han med ett skratt.

Stora målförväntningar

Stänkarna från Tinnerholm har dock satt oväntad press på honom inför nästa säsong. Efter fullträffarna har ju svensken fått ett nytt namn av NY City FC:s fans: Tinnerboom.

– Fansen tror ju att det här är typen av mål jag gör till vardags. Det kan bli tufft att leva upp till det och smeknamnet.

– Jag har fått keps och tröja av några fans med det namnet på. Jag ska gifta mig i januari och min flickvän Julia Johansson tar mitt efternamn. Tinnerholm är okej, det kan bli svårare att få henne att acceptera Tinnerboom…

– På planen är det väl bara en svensk i hela världen som kan lova sådana fullträffar säsong efter säsong och det är Zlatan. 

Under onsdagen kom en ny vändning i Zlatan Ibrahimovics transfersaga och nu pekar det mesta på att han blir kvar i LA Galaxy och MLS.

– Det är kul om Zlatan stannar och lirar vidare. Det blir ett jäkla intresse och drag kring MLS överallt, inte minst i Sverige, när han är här. 

– På ett personligt plan är dessutom väldigt roligt att få möta honom i matcher, säger Anton Tinnerholm.

– När profiler lämnar MLS brukar ligan och klubbarna vara bra på att plocka in andra stora namn. Det skulle säkert komma några nya i så fall, men Zlatan är inte helt lätt att ersätta varken som spelare eller som karaktär vid sidan om planen.

Bästa säsongen i karriären

2017 innebar fem mål och tre assist för Malmö FF i 27 allsvenska matcher för högerbacken.

Under den starka debutsäsongen i MLS i år svarade Anton Tinnerholm för fyra mål och sex assist.

– De två målen är det som uppmärksammats men spelmässigt har det faktiskt gått jäkligt bra från första minuten. Jag har fått stort förtroende från tränarna, först från Patrick Vieira (nu i franska Nice) och sedan Domenec Torrent. Jag har fått en stor roll i laget.

– Jag hade ett väldigt bra 2017 och jag har byggt vidare på det och fått ännu mer utrymme offensivt, säger Tinnerholm.

27-åringen har nio gjort nio A-landskamper och det borde vara lätt för honom att se sig som högaktuell för åtminstone en plats i truppen i Blågult.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Men Anton Tinnerholm låter inte som alla andra fotbollsspelare:

– Är man inte uttagen i landslaget så är man inte tillräckligt bra. Mikael Lustig har varit otroligt bra. Det går inte att säga något annat.

– Ingen kan komma att klaga på att man inte är med i landslaget med tanke på vad de har presterat som lag. Landslaget har gjort en fantastisk insats under 2018. Det är en fröjd att kolla på dem. Jag gläds verkligen med dem.

Vad krävs för att peta Mikael Lustig?

– Det hänger på honom. Fortsätter han så här så är det svårt att peta honom, säger Tinnerholm.

Sågar de som gnäller

– Jag kan bara fortsätta att prestera och göra mitt. 

– Jag har gjort det jävligt bra och varit i väldigt bra form. Jag har många år kvar att utvecklas och det är bara att kämpa vidare. 

– Jag tycker det är för många som sitter och klagar och tycker att de borde vara med, men då är den enkla sanningen är att man inte är tillräckligt bra för att ta en plats i landslaget. Det borde vara ganska enkelt att förstå.

Eftersom MLS inte inleds förrän i mars nästa år kunde han kommit med till landslagets januariläger i Qatar.

– Jag behöver vara ledig. Peter Wettergren (assisterande förbundskaptenen) och jag har pratats vid. De har koll på mig och han förstod min situation.

Tinnerholm har ett år kvar på kontraktet med New York City och sedan ytterligare ett optionsår.

Hur länge blir du kvar?

– Det har funnits intresse från klubbar i Europa. I somras var det inte aktuellt att flytta redan. Jag får se vad som dyker upp och ta ställning till det då. Men vi trivs otroligt bra i New York.

Vad är det bästa med att bo där?

– Det är grymma förutsättningar för att vara professionell fotbollsspelare. Många stirrar sig blinda på stan, som är fantastisk, men fotbollsmiljön är också väldigt bra.

Alla vill hälsa på...

– Sedan är det ju trots allt svårt att inte nämna hur suveränt det är att bo i staden New York. Tjejen och jag har fördubblat besöksantalet hemma hos oss jämfört med när vi bodde i Malmö, haha.

Vad saknar du här hemifrån Sverige fotbollsmässigt?

– Atmosfären som det blev när MFF spelade hemma i Champions League på Stadion. Vi spelar på Yankee Stadium och det blir inte samma tryck. Men det är rätt häftigt när det var 70 000 åskådare borta mot Atlanta i MLS-slutspelet. 

– New York City FC tittar på att bygga ny stadion men det är inte så lätt att få ihop alla bitarna i den staden, säger Anton Tinnerholm.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.