Champions Leagues 10 galnaste matcher

1. 25 maj 2005, final: Liverpool–Milan 3–3 (0–3), 6–5 efter straffar.

Alla vändningars urmoder. Milan körde över Liverpool på alla sätt före paus, Maldini hade gjort mål och matchen var avgjord. Problemet var att ingen talat om det för Liverpool.

2. 26 maj 1999, final: Bayern München–Manchester United 1–2 (1–0)

Lennart Johanssons berättelse var matchens. Han skulle dela ut bucklan, och lämnade vip-hyllan med en minut kvar och Bayern i 1–0-ledning. När han kom ner till planen såg han tyskar som låg och grät. Två mål på en minut hade vridit historien ur led.

3. 7 april 2004, kvartsfinal: Deportivo–Milan 4–0 (3–0)

Kanske den mest sensationella slutspelsutvecklingen någonsin. Milan var regerande mästare, och hade gjort 4–1 hemma – men i Galicien sprang de rakt in i Javi Iruretas fartfotboll och hade tappat hela försprånget redan i paus.

4. 14 april 2009, kvartsfinal: Chelsea–Liverpool 4–4 (0–2)

Världen visste två saker om det här mötet inför de två matcherna. 1. Liverpool släpper aldrig in tre mål hemma. 2. Chelsea släpper aldrig, aldrig, aldrig in fyra mål hemma. Efter två sjuka möten visste världen varken ut eller in längre.

5. 6 april 2004, kvartsfinal: Monaco–Real Madrid 3–1 (1–1)

Världens största fotbollsklubb mot ett litet gäng från ett furstendöme. Madrid gjorde 4–2 hemma, efter 44 minuter ledde de bortamatchen med 1–0 också. David behöver plötsligt inte bara vinna mot Goliat, de måste dessutom göra tre mål. Historiens clou? Att Morientes, utlånad från Madrid, gör ett av de tre.

6. 7 mars 2001, gruppspel: Deportivo–Paris Saint-Germain 4–3 (0–2)

Näst sista omgången i grupp B. Avancemang på spel. PSG har en PSG-kväll och vräker, anfört av Jay-Jay Okocha, in 3–0. 34 minuter kvar, matchen avgjord. Eller? Riazor-faktorn lyfter Depor, ”Geväret” Pandiani gör hat-trick – och spanjorerna går vidare.

7. 8 december 1993, gruppspel: Werder Bremen–Anderlecht 5–3 (0–3)

Werders galenskap är inget nytt fenomen, om ni trodde det. När Pär Zetterberg rullade fram Boffin till 3–0 ökade Werder tempot. När det fortfarande stod 3–0 med 24 minuter kvar ökade de tempot ännu mer. Fem snabba mål senare var turneringens på sätt och vis mäktigaste vändning klappad och klar.

8. 19 april 2000, kvartsfinal: Bayern München–Porto 2–1 (1–0)

Ett år efter traumat på Camp Nou var Bayern på väg att åka ur på ett nytt slutsekundsmål. Efter 1–1 i bortamötet nickade Jardel in 1–1 i München med 30 sekunder kvar. Bayern kunde använt de 30 sekunderna till att rasa ihop – istället använde de dem till att låta Linke nicka in en Scholl-frispark.

9. 25 november 2003, gruppspel: Inter–Arsenal 1–5 (1–1)

Inför näst sista omgången släpade Arsenal, långt från slutspelet. Inte minst led de av att ha blivit slaktade av ett Oba-drivet Inter hemma på Highbury (0–3). Med 45 minuter kvar på San Siro behövde de mirakel – och fick en av turneringens mäktigaste halvlekar.

10. 5 november 2003, gruppspel: Monaco–Deportivo 8–3 (5–2)

Ingen sån här uppräkning är komplett utan en regelrätt målorgie. Fyra saker förtjänar att nämnas: 1. Depor hade släppt in totalt ett (1) mål på sina föregående sex matcher i CL. 2. Det stor 4–0 efter en halvtimme. 3. Prso gjorde fyra mål. 4. Båda lagen gick till slut vidare ur gruppen.