Peter Hunt om revisorernas kritik: ”De vred om kniven”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Efter tolv år som ordförande avgick Peter Hunt, 68, efter kritik från IFK Norrköpings revisorer.

Nu svarar han på den i en stor intervju med Sportbladet:

– Självklart har jag gjort fel. Jag har kanske inte alltid följt formalia till punkt och pricka, men det har aldrig skadat föreningen på något sätt. Inte med ett enda beslut, säger Peter Hunt.

För en vecka sedan skickade IFK Norrköpings revisorer ut en svidande kritik mot mångårige ordföranden Peter Hunt till föreningens 2000 medlemmar.

Bland annat ansåg revisorerna att rutinerna för beslutsfattandet i styrelsen varit bristfälligt och underlag för beslut till stor har del saknats för andra ledamöter än ordförande Hunt. Övriga i styrelsen ska ha informerats muntligen eller via sms och chatgrupp och besluten ska ha tagits genom tyst acceptans och inte protokollförts. Då någon i styrelsen kommit med frågor har det inte behandlats eller tagits hänsyn till, framgick bland annat av skrivelsen.

Peter Hunt valde att omedelbart avgå, och nu svarar han på kritiken i en intervju med Sportbladet. Han menar att den överlag är ”enastående felaktig”:

– Det handlar om spelaraffärer. Jag har varit inblandad i 80, 90, 100 affärer de här tolv åren. Det går snabbt ibland, transferfönster ska stänga, internationella kontakter, jurister, advokater, olika språk – det sker en väldigt intensiv diskussion. Alltid när jag varit inblandad har jag förankrat via SMS, Whatsapp eller mejl.

Tanken var att ställa upp på torsdag som en motkandidat.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

”Så har vi alltid gjort”

– Kritiken från revisorerna är formalia och visst, två i föreningen ska underteckna avtal. Men de här revisorerna har varit med i tio år och så här har vi alltid gjort. Ingenting av detta har förorsakat föreningen någon skada, det är det väsentliga.

– Det här handlar om planterad information som styrelsen inte vill utreda. Men auktoriserade revisorer har ett regelverk att följa, de står under statlig tillsyn. Jag kommer att driva den här frågan vidare juridiskt, och det kan jag göra nu när jag har avgått som ordförande.

Vad borde du själv ha gjort annorlunda?

– En del är formalia och där skulle vi kunnat varit lite mer noggranna. Men jag kan inte se att vi på något sätt har skadat föreningen. Varken om vi tittar på de ekonomiska utfallen eller att styrelsen inte skulle varit informerad. Argumenten är tunna, tycker Peter Hunt.

”Självklart har jag gjort fel”

– Självklart har jag gjort fel. Jag har kanske inte alltid följt formalia till punkt och pricka, men det har aldrig skadat föreningen på något sätt. Inte med ett enda beslut.

Är det något konkret du är självkritisk över – du klev ändå självmant av som ordförande?

– Absolut, och tanken var att ställa upp på torsdag som en motkandidat. Men när det kommer en så allvarlig kritik från revisorerna som sprids till alla medlemmar och sedan publiceras blir min situation fullständigt ohållbar. Jag är inte dummare än att jag förstår det.

– Kniven var instucken, revisorerna vred om den, säger Peter Hunt om den förlorade maktkampen.

På torsdag har IFK Norrköping digitalt årsmöte och Peter Hunt ställer inte upp som motkandidat till valberedningens ordförandeförslag Sakarias Mårdh just på grund av kritiken från revisorerna:

”Hade ett starkt förslag”

– Vi hade ett starkt förslag innan revisorerna spelade ut sitt kort. Då var tanken att det skulle presenterats i god tid. Vi tyckte att det var ett starkt styrelseförslag som kunde ställt upp. Men hedern kräver att man offentliggör det innan. Revisorernas kritik stängde den möjligheten.

– Jag har förstått att min tid i IFK Norrköping är förbi och jag önskar alla andra lycka till i framtiden.

Hur tänker du agera på årsmötet?

– Jag ska försöka göra min röst hörd. Det har varit en fantastisk tid. Jag vill gärna tacka för mig på ett snyggt sätt. Sedan får vi se om det digitala årsmötet fungerar? Jag har hört att det ska vara tusen personer anmälda så det blir en utmaning, säger Peter Hunt.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Efter tolv år som ordförande lämnar Peter Hunt över ett IFK Norrköping som gjorde en vinst på 35 miljoner kronor coronasäsongen 2020. Det egna kapitalet uppgår nu till hela 147 miljoner kronor.

”Kan inte bara förlita oss på spelaraffärer”

– Korrelationen mellan pengar och sportslig framgång är väldigt stark. Men vi kan inte bara förlita oss på spelaraffärer, vi måste förbättra oss på andra områden. Vi har en femstjärnig, attraktiv akademi, men måste ha en mycket vassare operativ ledning och en vassare styrelse. Jag har naturligtvis tittat på Malmö FF och andra klubbar i Europa. Att utveckla spelare är en affärsidé, men det kan inte vara den enda.

Hur ser du på det ekonomiska resultatet 2020?

– Det är starkt. Sedan är det spelaraffärer vi gjort bra, det ska man ha klart för sig. Tittar man på den rena driften är det ett minusresultat. Vi är inte bäst i klassen på områden som sponsors- och publikintäkter. Det är operativa frågor vi måste arbeta vidare med.

– Samtidigt kan 2021 bli ett fantastiskt år och överträffa årets resultat.

Hur då?

”Det kan jag lova”

– Vi har några ganska intressanta affärer runt hörnet. Min bedömning är att IFK Norrköping inom en 18-månadersperiod är nummer två vad gäller alla idrottsföreningar i Sverige när det gäller ekonomisk styrka (efter Malmö FF, reds.anm).

– Jag kan lova att det kommer inträffa och det har varit ett långt arbete att komma dit.

För att ni säljer Isak Bergmann Johannesson för ett rekordbelopp?

– Det är många komponenter, men spelarnettot vi gjort senaste fem åren har varit positivt. Jag tror inte att det kommer vara negativt under 2021.

Det har spekulerats i att det finns en utköpsklausul på Isak?

– Det stämmer inte. Vi är inte låsta vid någon utköpsklausul. Vi jobbar inte så. Vi undviker det i nästan hundra procent av fallen. Det har vi i vårt interna regelverk att sådana affärer vill vi inte göra. Det är i yttersta undantagsfall i så fall.

Ni har ingen sådan när det kommer till Isak Bergmann Johannesson?

– Nej, det kan jag dementera, säger Peter Hunt avslutningsvis.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.