Fotbollslegendarens dotter: ”Tufft att dela pappa med alla”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

FOTBOLL

I kväll kan Degerfors IF ta klivet upp i allsvenskan.

Ett kliv som betytt mycket för fotbollslegenden Gunnar Nordahl, enligt dottern Lotta Nordahl Reimers, som själv återfann kärleken för fotbollen trots att den tvingade henne att dela sin pappa med världen.

– Fotbollen gick alltid först, säger hon till P4 Värmland.

Sveriges första fotbollsproffs, Gunnar Nordahl, spelade sina första allsvenska säsonger i Degerforströjan. 77 matcher blev det - och 58 mål.

– När han växte som fotbollsspelare var det här. Han hade sitt hjärta här hela tiden, berättar dottern Lotta Nordahl Reimers för P4 Värmland.

Trots att det var tufft att dela sin pappa med klubben, Sverige, och så småningom Europa, har fotbollen bitit sig fast i dottern och hennes familj.

”Fotbollen gick alltid först”

– För mig var han inte fotbollsspelare eller fotbollstränare, utan min pappa. Men fotbollen gick alltid först, säger hon till radion och fortsätter:

– Det var tufft. Jag tog avstånd från fotbollen i många år, jag tyckte inte att den gav mig något. Men ju äldre man blir så kan man ändra sig.

Nordahls barnbarn och barnbarnsbarn har på olika sätt engagerat sig i Degerfors IF, berättar dottern. Och ett avancemang ikväll betyder inte bara mycket för familjen, utan för samhället Degerfors.

– Det är något att enas om, glädjas över. Det är lite grann Davids kamp mot Goliat. Det visar på en bruksanda.

Senast i allsvenskan 1997

Degerfors halkade ur allsvenskan efter säsongen 1997 - men leder nu Superettan och vinner de kvällens match mot Gais samtidigt som Jönköping Södra kryssar eller förlorar mot Norrby är flytten uppåt klar.

Gunnar Nordahl värvades till AC Milan år 1949 och blev därmed Sveriges första fotbollsproffs. Han har bland annat flera SM-guld med IFK Norrköping, ett OS-guld med svenska landslaget och nämns i den svenska fotbollens Hall of Fame som ”svensk fotbolls störste målskytt”. Han gick ur tiden 1995.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.