Alvbåge använder nätet till förändring

Publicerad 2015-05-16

John Alvbåge slutade twittra efter ett misslyckat skämt men använder i stället Facebook och Instagram för att nå ut.

John Alvbåge har under lång tid ­varit en av allsvenskans mest ­aktiva på sociala ­medier.

Via sin Facebooksida ­startade han ett uppror som slutade med att kommunens skolchef avgick.

Följ ämnen
IFK Göteborg

– Det var en gammal stofil som suttit alldeles för länge på sin post, säger John Alv­båge, 32.

IFK Göteborgs-målvakten var ­tidig på sociala medier.

– Jag bloggade innan ­internet fanns, säger han och berättar att han under åreni danska Viborg (2005–2008) byggde en egen hemsida för att ­kunna publicera sina ­tankar.

Han är van vid att det stormar kring det han skriver. När han som ÖSK-keeper bloggade för Nerikes Allehanda skrev han vintern 2010 om ­hajattackerrna mot turister i Egypten:

”Bara för att vi inkräktar på deras hem (havet) så ska vi ­döda dem? Seriöst hur jävla äckligt egoistiska är vi människor? Det är ju vi som borde dödas. ­Heja hajarna, ät så många turister ni kan”.

– Det blev ett ­jävla liv, minns John Alvbåge i dag.

– Dubbla uppslag i helg­upplagan. Men jag hade djurrättsaktivisterna på mina ­sida, poängterar han.

När Twitter-vågen svepte över Sverige ett år senare var John Alvbåge inte sen att hoppa på. Men det drev som ­följde på ett inlägg om Eurovisionsschlagerfestivalen i fjol fick honom att sluta.

– Jag har kvar mitt konto men ­använder det inte. Det tar för ­mycket energi. Även om det bara tar en ­promilles ­energi så är det för ­mycket. Jag vill inte bli uppmärksammad för att jag twittrar, jag vil bli uppmärksammad för att jag räddar bollar och hjälper IFK Göteborg. Jag vill inte bli ­någon Joey Barton som är mer känd för vad han skriver än hur han spelar.

”Är mer smärtfritt”

John ­Alvbåge ångrar in­lägget som fick honom att lämna Twitter:

”Rumänien! Om alla tiggare tar upp sin mobil (som de har) runtom i Europa o ­röstar så vinner denna låten lätt!”.

– Jag sträckte upp handen direkt och bad om ursäkt. ­Alla som känner mig vet att det var ett skämt som blev fel, att jag inte menade illa, att jag skäms över att bli sammanblandad med något som de från SD skulle kunna säga. Men alla mina 17 000 följare känner ju inte mig och det blev ­reaktioner av gigantiska mått. Till och med Lars Ohly ­kommenterade det, säger John Alvbåge som även ­till­rättavisades av Blåvitts klubb­ledning.

I stället publicerar John Alvbåge sig numera på Instagram och ­Facebook.

– Det är mer smärtfritt, ­säger han.

Men reaktioner har han skapat där också, ja till och med samhälls­förändring. I samband med att ­familjen ­Alvbåges barn skulle börja i skolan i Partille tyckte sig John ­hitta flera brister i hur kommunen skötte ­skolan. På Facebook beskrev han det som ”en cancertumör”:

”Den skadar våra barn, mina barn... cancern måste botas”.

Det ledde till en rad artiklar i GT och GP och en bred debatt i kommunen.

– Jag fick kontakt med en föräldragrupp och särskilt en engagerad ­föräldrar som hade koll på alla siffror. Vi använde mitt kontaktnät och min offentlighet att göra debatten ännu mer offentlig, berättar John Alvbåge.

”Gillar dialogen med fansen”

Han är nöjd med resultatet, ett halvår senare avsattes kommunens skolchef ­efter den omfattande ­kritiken.

– Det finns fortfarande mer att ­göra med skolorna i Partille men det var en gammal stofil som suttit all­deles för länge på sin post. Det blev en förändring till det bättre, och vår föräldragrupp bidrog till den, säger John Alvbåge.

Kan du tänka dig att använda ­sociala medier för at engagera dig i fler frågor utanför fotbollen i framtiden?

– Absolut. Jag fick väldigt positiva reaktioner. Många som tyckte det var kul att jag visade att fotbollsspelare inte bara tänker på fotboll. Jag lägger gärna näsan i blöt igen, säger John Alvbåge.

Däremot kommer han att hålla sig undan Twitter även framöver.

– Jag gillar att ha dialog med IFK-fansen, det tycker jag är jättepositivt men det tar som sagt mycket energi att käfta med fans till andra lag. Det är en sorts hatkärlek mellan mig och AIK:s och MFF:s supportrar. Sedan har du Gaisarna, de är på en egen hylla, de är lite speciella.

Hur menar du då?

– Alltså, det går ju att skoja med de flesta supportrar men…äh, nu ska jag inte lockas till att dra igång något igen. Gaisarna är goa de också, säger John Alvbåge med ett skratt.

Citat från spelarenkäten

"Skriver hur värdelös man är i alla dess ­former."

"Mordhot."

"Hatmail."

"Personangrep och ­annat är vardagsmat, hot har skett vid något enstaka tillfälle. Det blir lite ­jobbigt till slut, man får värdera om det verkligen är värt det, det vill säga ska man ha sociala medier över huvud taget som spelare?"

"I min ålder använder nästan alla sociala medier, alltså är det många som kanske faktiskt är lite ­avundsjuka på mig. Det är lättare för de personerna att komma åt mig bakom en skärm. Detta har varit ganska jobbigt för mig eftersom de flesta nästan aldrig träffat mig."

Har du mottagit nedsättande kommentarer och/eller hot via sociala medier?

Ja: 48%

Nej: 52%

Fotnot: Så har enkäten genomförts: Sportbladet har varit i kontakt med 54 ­spelare från de allsvenska klubbarna. Spelarna har själva kunnat välja om de önskat svara anonymt på undersökningen, som varit internetbaserad.

Har din roll som allsvensk fotbollsspelare gjort att du förändrat ditt beteende på Facebook, Twitter och instagram?

Ja: 72%

Nej: 28%

Har sociala medier förbättrat eller försämrat kontakten med supportrarna?

Förbättrat: 89%

Försämrat: 7 %

Ej svar: 4 %

Fotnot: Så har enkäten genomförts: Sportbladet har varit i kontakt med 54 ­spelare från de allsvenska klubbarna. Spelarna har själva kunnat välja om de önskat svara anonymt på undersökningen, som varit internetbaserad.