Helsingborg kunde aldrig hota PSV

Uppdaterad 2018-08-08 | Publicerad 2008-02-21

Holländarna dödade matchen i början av andra halvlek

Helsingborgs Uefa-cupdröm är död.

PSV Eindhoven skickade bort det sista svenska laget från Europa-spel med ett tidigt mål i andra halvlek.

Holländarna vann till slut med 2-1 och gick vidare med sammanlagt 4-1.

– Efter 4–1 sammanlagt är de självklart rättvisa vinnare. Men vi har ett bra lag som vi skall skärpa ännu mer inför allsvenskan, sa HIF-tränaren Bosse Nilsson till TT.

Skåningarna hade ett tufft utgångsläge och underläge 0-2 i ryggen inför hemmamatchen mot PSV Eindhoven men startade matchen piggt och tog tag i taktpinnen.

Henke magsjuk

Henrik Larsson skakade fram ett par riktigt fina målchanser i första halvlek men avsluten var inte tillräckligt koncentrerade. Där finns en förklaring som heter magsjuka:

– Henrik var lite krasslig redan i går (onsdag), normalt sätter han de lägen han får, sa Bosse Nilsson.

Nära 1-0 – i stället kom 0-1

I mitten av första firade delar av Olympia Helsingborgs ledningsmål – förgäves.

Andreas Jakobssons skott gick tätt, tätt, tätt, tätt utanför och lurade publiken när den fastnade i nätet bakom buren.

1-0 där och matchen hade fått en helt annan nerv.

Men i stället för viktiga 1-0 och nerv dog den helt i andra med en riktigt kalldusch.

Andra halvlek hann knappt starta förrän PSV drog upp ett anfall på vänsterkanten. Danko Lazovic slog ett inlägg längs med marken snett inåt bakåt och Otman Bakkal mötte direkt med vänstern.

Skottet var välplacerat, Daniel Andersson hamnade på fel fot och bollen satt perfekt det bortre hörnet.

0-1 – tack å hej.

Tröstlös reducering

I det läget krävdes det fyra mål för svenskt avancemang. Det syntes tydligt att luften helt gick ur Helsingborg och flera spelare började hänga med huvudet direkt.

Och som om 0-1-målet inte var spik nog så tryckte Danko Lazovic ner en stor kil i Hif:s Uefa-cup-kista tjugo minuter senare med sitt 2-0-mål.

Med nio minuter kvar snyggade hemmalaget till siffrorna. Inhopparen Leandro Castan tryckte in 1-2 efter en rörig situation i PSV:s straffområde.

Målet var billig kosmetika – PSV till åttondelsfinal med sammanlagt 4-1.

Sista matchen på elitnivå

Matchen var också Andreas Jakobsson sista på elitnivå. Kommande säsong varvar den gamle landslagsspelaren ned som spelande tränare i division 5-laget Svalöv.

– Synd att vi inte klarade det, vår första halvlek var bland de bästa vi spelat. Normalt ska vi få in ett par mål på våra chanser, men vi hade inte marginalerna med oss varken här eller i Eindhoven. Samtidigt är PSV ett mycket bra lag, det måste man beakta, sa Jakobsson till TT.