Bekräftat: Messi vill lämna Barça

Informerade presidenten i dag

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Lionel Messi, 33, har bestämt sig.

Under tisdagen meddelade superstjärnan att han vill lämna FC Barcelona.

”Du har mitt stöd, Leo”, skriver klubbikonen Carles Puyol på Twitter.

Två dagar efter Barcelonas förnedrande 2–8-förlust mot Bayern München kom trovärdiga uppgifter om att Leo Messi tröttnat på kaoset i klubben och bestämt sig för att lämna.

Nu har han gjort slag i sak.

Superstjärnan har under tisdagen informerat Barça-presidenten Josep Maria Bartomeu om sitt beslut och uttryckligen bett om att få lämna. Något klubben också bekräftar, enligt nyhetsbyrån AP.

Messi skickade sin begäran till Bartomeu via ett så kallat ”burofax” – ett slags rekommenderat brev som i Spanien används som ett officiellt dokument för myndigheter och domstolar.

Burofaxet tycks nu ha läckt ut på sociala medier.

Påstådd bild på Messis burofax
Foto: @LaSenyera på Twitter
Påstådd bild på Messis burofax

Kan bli rättslig process

Messi kom till Barça som 13-åring, gjorde sin A-lagsdebut som 16-åring och har tillhört klubben sedan dess. Hans nuvarande kontrakt med klubben sträcker sig till den sista juni 2021.

Spanska medier skriver att Messi anser sig ha rätt att bryta kontraktet och lämna klubben gratis, medan Barça hävdar att utköpsklausulen på hisnande 700 miljoner euro (cirka 7,2 miljarder kronor) alltjämt gäller.

Enligt uppgift ska Messi ha haft en tilläggsklausul som gett honom rätt att bryta kontraktet den här säsongen, senast den 30 juni. Kruxet? Säsongen förlängdes på grund av coronapandemin och frågan är nu vilket datum som ska gälla: den 30 juni eller 31 augusti.

Enligt spanska medier talar mycket för att en rättslig process är att vänta.

Stöttas av Puyol

Det har stormat rejält i FC Barcelona på senare tid och kritiken mot den nuvarande ledningen har varit massiv. På Twitter går nu klubbikonen Carles Puyol, 42, ut och stöttar Messi.

”Respekt och beundran för dig, Leo. Du har allt mitt stöd, kompis”, skriver Puyol.

I Twitter-inlägget har nuvarande Barça-spelaren Luis Suárez svarat med två applåderande emojis. Suárez, som enligt uppgift precis fått besked om att han inte längre är önskvärd i klubben och därför blivit rosenrasande.

Sent på tisdagskvällen samlades horder av Barça-fans utanför klubbens högkvarter och krävde president Bartomeus avgång. I den vevan kom rapporter om att 57-åringen lyssnat på fansen och lämnat in sin avskedsansökan, men strax före midnatt uppgav Dario Sport att Bartomeu förnekar att han avgått.

Fått nya tränare

Messi-chocken kommer bara dagar efter att storklubben gjort klart med en ny tränartrio, där nederländske Ronald Koeman fått huvudansvaret ihop med landsmannen Alfred Schreuder – och svenske legendaren Henrik Larsson.

Larsson skrev i dagarna på ett treårskontrakt med Barça. Nu ser det inte ut som att ”Henke” kommer få förmånen att träna tidernas kanske bäste spelare...

På Twitter går Kataloniens regionpresident Quim Torra ut och tar farväl av Barças störste spelare någonsin.

”Katalonien kommer alltid att vara ditt hem. Tack så mycket för denna fantastiska tid av glädje och makalös fotboll. Vi har haft förmånen att få dela några år av våra liv med den bäste spelaren i världen. En superb idrottsman. Vi kommer aldrig att glömma dig, Leo”, skriver han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.