Flög 3 000 km – derbyträning bredvid varandra

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

LAGOS. I Göteborg skiljer det tio kilometer mellan träningsanläggningarna.

Sedan flög Häcken och IFK Göteborg 2 800 kilometer till Portugal – för att träna 50 meter från varandra.

– Det är inte ofta man tränar så nära sina motståndare, säger Poya Asbaghi.

Under måndagen kom IFK Göteborg till Portugal och Algarvekusten.

Där fanns sedan tidigare den göteborgska derbyrivalen Häcken i Lagos.

Samma stad som Blåvitt har sitt läger i. Ja, lagen bor till och med på samma hotellanläggning, Cascade Resort – och tränade under tisdagsförmiddagen på planerna bredvid varandra.

– Vi har haft flera träningsläger här tidigare. Det är en kanonanläggning, vi bokade in oss här och sedan visade sig att Häcken skulle vara här också – det är inga som helst problem, säger IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson till Sportbladet.

Det är strålande solsken och 20 grader i luften när de båda Göteborgsrivalerna tränar sida vid sida.

Den tidigare AIK-tränaren Andreas Alm gick och sneglade bort mot IFK Göteborgsträningen under ett vilouppehåll under den intensiva Häckenträningen.

Andreas Alm.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Andreas Alm.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Daleho Irandust.

Ett liknande upplägg hade med stor sannolikhet inte hänt med något av Stockholmslagen AIK, Djurgården eller Hammarby bredvid varandra – eller ens med Malmö FF och Helsingborg.

För ett par år sedan var dåvarande Malmö FF-tränaren Magnus Pehrsson inte nöjd med att MFF hade förlagt sitt träningsläger i spanska Salou på samma träningsanläggning som Elfsborg, Östersund och Örebro.

– Att fyra allsvenska lag tränar bredvid varandra står väl på minuskonto eftersom det är svårt att ”gömma” sig även om det är tidigt på säsongen, sa MFF-tränaren Magnus Pehrsson till Sydsvenskan.

– Att träffa andra tränarkollegor och spelare när man varit borta från svensk fotboll ett tag är förstås trevligt. Men jag hade ändå föredragit att vara mer isolerad, sa Pehrsson.

”Ganska avslappnande...”

Det verkar – än så länge ska tilläggas – inte vara något problem när IFK Göteborg och Häcken tränar närmare varandra i Algarve än de någonsin gör hemma på västkusten.

Ett utslag av den berömda, och emellanåt även ökända, Göteborgsandan?

Efter träningen sa Andreas Alm:

– Jag var i La Manga i flera år som spelare. Där tränade och bodde de allsvenska lagen bredvid varandra. Vi bodde nästan i samma rum…

– Jag tycker det här var ganska avslappnande att vi körde bredvid varandra, säger Häckentränaren.

Poya Asbaghi:

– Det är inte ofta man tränar så nära sina motståndare. Jag tror inte jag har sett ett annat annat lag i träning sedan jag blev tränare för IFK Göteborg. Jag kan tycka att det är lite kul. Eftersom Häcken körde igång 30 minuter innan oss så kollade jag deras träning i fem minuter. 

Dolde du något under er träning?

– Nej, nej, inget alls. Enligt Andreas Alm så kan han ju ändå alltid se alla våra träningar. Han sa ju det förra året, säger IFK Göteborgstränaren med ett snett leende.

Foto: Michael Wagner.
Häcken i träning och på planen bakom tränar IFK Göteborg.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.