Radioprofilen om kritiken: ”Försöker bara göra mitt bästa”

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Han har en av Sveriges mest omtalade radioröster.

I en intervju med Expressen talar nu Christian Olsson ut om hur han mottagit både ris och ros för sitt sätt att kommentera på Radiosporten.

– Det kan vara jäkligt jobbigt att känna att man inte får vara som man är, säger 52-åringen till tidningen.

"Och det är mål! Jaaaa! Jaaa! Ludwig Augustinsson gör mål för Sverige! Det studsar alldeles rätt och han är ju hela världens solkatt. Han klättrar upp för trädstammarna, ut på grenarna och bankar liv i ekorrarna, förvandlar dem till såpbubblor och skickar dem i glädjebubblor runt hela kosmos”.

Så lät det när Christian Olsson, 52, kommenterade Ludwig Augustinssons 1–0-mål mot Mexiko i den sista gruppspelsmatchen i VM.

Han har varit sportjournalist på radion sedan 90-talet och har en röst som de flesta har lärt sig att känna igen.

Dels för sitt säregna tonläge, dels för sina originella formuleringar.

Det är ett mål som föder barn. Det är ett mål som får asfalten att blomma”, kommenterade han Andreas Granqvists straffmål i samma match.

Tar åt sig av kritiken

Hans utstickande sätt att referera är något som minst sagt har givit blandad respons.

Enligt Expressen har medieprofilen Sigge Eklund kallat Christian Olsson en ”wannabe-poet” medan Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har bedömt hans sätt att kommentera som "vidrig".

Foto: Bildbyrån

För Expressen talar kommentatorn ut om kritiken – som kan vara ännu fräckare på sociala medier.

– Det är helt okej att tycka, men det är något med radio- och tv-kommentatorer som gör det okej att säga i stort sett precis vad som helst. Ge mig tangentbordet så ska jag ro i väg utan att tänka på att det finns en mänsklig mottagare på andra sidan som ska behöva smälta det här och leva vidare.

”Vissa saker är jättesvåra att smälta”

Han berättar att han mestadels får positiv kritik men att de negativa omdömena kan vara svåra att smälta.

– Det kan bli väldigt hårt. Men då tänker jag bara på det negativa. Då tänker jag inte på kvinnan som skrev att hon ville gifta sig med mig efter att ha hört mig kommentera, säger han och tillägger:

– Det kan bli hätskt. Jag lider inte av det egentligen, men de där hårda orden kan man väl balansera ibland? Jag försöker bara göra mitt bästa. Jag försöker inte ta över matchen och göra den till min grej. Jag ser saker hända och så försöker jag berätta, och då är detta det man får av mig. Många tycker att det är bra, andra tycker inte att det är bra.

– Det kan vara jäkligt jobbigt att känna att man inte får vara som man är. Vissa saker är jättesvåra att smälta. Folk säger åt en att tänka på de där 93 procenten som är positiva. Men det är väldigt svårt.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.