Kalmar hade kopplat greppet om bucklan.

Då fick lagkaptenen Henrik Rydström hjärnsläpp och visades ut.

Trelleborg vände till 2–1 och nu är kampen om SM-bucklan vidöppen.

– Min utvisning förstörde allt, säger Rydström.

Efter en första halvlek som stundtals dominerades av Trelleborg kom Kalmars ledningsmål överraskande, två minuter efter pausvilan. I en snabbt iscensatt kontring smekte David Elm fram en djupledspassning till Abiola Dauda som kallt rullade bollen mellan benen på utrusande målvakten Marcus Sahlman.

Två gula kort

I det läget var Kalmar sex poäng före tvåan Elfsborg och smålänningarna kunde börja lägga champagnen på kylning.

Men segern var långt ifrån klar. I 56:e minuten valde nämligen Kalmars lagkapten Henrik Rydströms hjärna att ta tjänstledigt i några minuter. Rydström hade redan ett gult kort sedan första halvlek när han i 54:e minuten kapade Erik Sundin bakifrån.

Den gången blundade domaren Åke Andreasson, men när Rydström bara två minuter senare fällde Andreas Drugge på mittplanen hade Andreasson inget val.

Kanonskott avgjorde

Domaren visade upp det gula kortet, följt av det röda, och Kalmars spel föll som ett korthus.

Tränaren Nanne Bergstrand bytte snabbt ut anfallaren Dauda mot mittfältaren Lasse Johansson, men det hjälpte föga.

Bara fem minuter senare letade sig en djupledspassning lite turligt fram till Erik Sundin som petade in kvitteringen bakom en utrusande Petter Wastå.

Och i 74:e minuten kom även 2–1. Efter en hörnvariant krutade Magnus Andersson på och bollen gick in som ett streck bakom en skymd Wastå.

Målvakten skadad

Dramatiken var långt ifrån över inför 2 045 åskådare på Vångavallen.

Med en knapp kvart kvar tvingades Trelleborgs målvakt Marcus Sahlman bryta matchen efter att olyckligt ha fått en spark i ansiktet av Patrik Ingelsten.

Ersättaren Fredrik ”Fritz” Persson hade bara varit på planen en minut när Rasmus Elms frispark träffade ribban.

Men 2–1 till Trelleborg stod sig matchen ut och med fem omgångar kvar skiljer nu bara tre poäng till Elfsborg.

”Jag är inte dum i huvudet”

Efter matchen var Rydström besviken på sig själv – och på Trelleborgs tränare Tom Prahl, som han anser påverkade domaren Åke Andreasson.

– Vi var inte bra i första, fick en bra start i andra och sedan förstörde min utvisning allt, säger Rydström, som bad lagkamraterna om ursäkt, till TT.

– Det var skickligt av Tom Prahl att få ut mig men det är tragiskt att Åke föll för trycket. Trelleborgs Erik Sundin flyger som en vante i varje situation. Jag är ju inte dum i huvudet. Jag hade en varning och i den här situationen var det kamp om bollen.