Assyriska får kvala – efter tveksamt mål

Uppdaterad 2018-08-03 | Publicerad 2009-10-24

Xhevdet Llumnica tog bollen med armen

Assyriska får kvala till allsvenskan – tack vare ett slumpmål i 89:e minuten.

Men räkna med efterspel då hjälten Xhevdet Llumnica tog bollen med armen innan han sköt säsongens viktigaste mål.

– Jag tycker att det är hands, men Assyriska har marginalerna med sig, säger expertkommentatorn Anders Andersson i TV4.

– Med lite, lite, lite tur får vi en pinne som räcker, säger Assyriskas tränare Conny Carlsson.

Avslutningen på superettan blev precis så dramatiskt som det överhuvudtaget kan bli.

Assyriska åkte till Jönköping med vetskapen att en poäng räckte för att nå allsvensk kvalplats. Men i 26:e minuten spred sig nervositeten när Jönköpings Södras Daniel Karlsson knoppade in 1–0 efter att ha vunnit en nickduell mot Filip Bergman.

Eddie Moussa forcerade in kvitteringen sju minuter senare, men den assyriska glädjen blev kortvarig – en minut och 21 sekunder närmare bestämt.

”Det är kaos”

Martin Lorentzson misslyckades med en rensning och bollen landade på Tommy Thelin som nickade in 2–1 för Jönköping.

– Vi är inte alls med i matchen. Det känns som att det är Jönköping som spelar för en kvalplats, de dominerar helt. Det går inte att spela fint, vi måste vara inställda på att det är ett krig. Det är kaos just nu, men vi ska ta det här, sa Assyriskas Stefan Batan till TV4 i pausvilan.

I det läget hade ett hot försvunnit då Gif Sundsvall kollapsat på nytt och låg under med 3–0 mot Landskrona.

Men ett hot fanns kvar – Syrianska.

Många svängningar

I 69:e minuten petade Besim Kunic 1–0 för Syrianska hemma mot Sirius och i det läget var Syrianska på allsvensk kvalplats i kraft av bättre målskillnad.

Men Assyriska replikerade bara två minuter senare nere i Jönköping. En utspark nickskarvades fram till Xhevdet Llumnica, som skarvade vidare till Eddie Moussa som kallt chippade in 2–2.

Slut på dramatiken? Knappast!

I 80:e minuten stack Jönköping – som inte hade något annat än äran att spela för – upp och satte 3–2. Oskar Berglund räddade Tommy Thelins nick, men på inhopparen Peter Klancars retur var Berglund chanslös.

Märklig studs

För Assyriska blev det en desperat jakt på kvittering. Och med bara en minut kvar av ordinarie tid kom det förlösande 3–3-målet.

Xhevdet Llumnica tog emot bollen med högerarmen, vände om och fick på en sorkträff. Men domaren Antti Kanerva, Olofstorp, valde att låta spelet fortgå och en märklig studs ställde målvakten Alexander Nadj fullständigt.

– Det var en typisk höstmatch. Vi får kriga och slåss och så fort vi känner att vi är inne i matchen igen får vi ett mål i baken. Det är starkt av spelarna att orka stå på, säger Assyriskas tränare Conny Carlsson till TV4.

3–3 och en poäng gör att Assyriska får kvala till allsvenskan mot antingen Örgryte, Djurgården eller Hammarby.

Räkna med heta känslor i Syrianska-lägret när de får se tv-bilderna från Jönköping.

Sirius och Vasalund får lämna superettan medan Trollhättan och Qviding får chansen att kvala sig kvar. Trollhättan möter Skövde och Qviding tar sig an Brage.