Irland till EM 2016

Publicerad 2015-11-16

Irland är klart för EM 2016.

På hemmaplan vann man mot Bosnien-Hercegovina med 2-0 och får därmed åka till Frankrike nästa sommar.

– Helt otroligt. Vi har kämpat för det här, det här var vårt mål, säger Irlands tvåmålsskytt Jonathan Walters.

Bosnien-Hercegovina var egentligen aldrig nära en EM-biljett.

Med tanke på att första playoff-matchen slutade 1-1 räckte det med 0-0 hemma för Irland för nå mästerskapet nästa sommar.

Omdiskuterad straff

Det irländska landslaget fick dock hjälp av domaren Björn Kuipers. Halvvägs in i den första halvleken signalerade Kuipers för straff.

Domarteamet upplevde att bollen tog på Ervin Zukanovics arm vid Irlands Daryl Murphys inspel från högerkanten. Det var rejäla protester i Bosnien-Hercegovina, men det hjälpte föga.

Jonathan Walters sköt in 1-0 till Irland.

Missade VM för Henrys hands

Det definitiva avgörandet i matchen kom i den 70:e minuten. Irland skickade in en frispark från kanten och Walters fick läge från nära håll. Stoke-spelaren var kylig och tryckte in 2-0.

– Alla i laget är hjältar, alla har varit fantastiska. Vi var tvungna att jobba hårt, men vi nådde hela vägen fram, säger Walters.

Irland, som är klart för EM efter totalt 3-1, är klart för sitt andra raka Europamästerskap.

– Det går inte att vara mer stolt än vad jag är nu, säger Irlands förbundskapten Martin O'Neill.

Två raka EM, men inget fotbolls-VM sedan 2002. Man var nära att gå till världsmästerskapet 2010, men åkte ut mot Frankrike i playoff. Då handlade eftersnacket om Thierry Henrys hands.