Supportrarnas oro – efter maskeringsförbudet

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2016-06-08

Polisen är största orosmomentet: "Finns en problematik"

Regeringen vill införa ett totalt maskeringsförbud på allsvenska fotbollsarenor.

Supportrar är nu oroliga – för polisens agerande.

– Det finns en problematik och oro kring hur polisen ska upprätthålla lagen, säger Sofia Bohlin, ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen.

Polisen i sin tur välkomnar lagen.

– Det är bra att markera vad som är okej och inte, säger Mikael Berkesand, regional insatsledare.

Debatten om maskering på idrottsevenemang har pågått länge.

På matcherna står klubbarna, arrangörerna och polisen för säkerheten, men nu kliver regeringen in med en skärpt lagstiftning.

Enligt Anders Ygeman, inrikesminister, skickades i går en remiss ut, och beskedet är tydligt:

Ett generellt förbud mot maskering från och med den 1 mars 2017. Personer som helt eller delvis täcker ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation ska kunna dömas till böter eller fängelse.

På SFSU, Svenska Fotbollssupporterunionen, är beskedet ovälkommet.

– Men man vill väl ha en snabb lösning, det ser väldigt bra ut men ja... vad det skulle göra för skillnad kan jag inte se, säger Sofia Bohlin.

Oro över polisen

Hon är mest konfunderad över hur polisen ska kunna följa upp lagen, och är oroad att det bara kommer att förvärra saker.

– Det finns en oro hur man ska gå till väga. Man anstiftar en lag för att man ska ha som avsikt att upprätthålla den. Ska polisen aktivt gå in på en läktare hur som helst? Det kan lätt eskalera och förvärra situationer. Det finns en problematik och en oro hur polisen ska gå till väga, säger Bohlin.

Hon får även medhåll från andra supportrar.

– Det finns inget rimligt sätt att efterleva det som inte skulle leda till någonting mycket värre. Jag är orolig att polisen får direktiven att faktiskt gå in på en läktare så fort någon är maskerad. Många oskyldiga kan hamna i kläm och kan komma i vägen för pepparspray och batongslag, men det innebär även risker för polis och vakter, säger Viktor Adolfsson, ordförande i Järnkaminerna, Djurgårdens största supporterförening.

"Bra att markera"

Mikael Berkesand är regional insatsledare i Stockholm, vilket innebär att han leder insatserna vid bland annat högriskmatcher. För honom kommer lagstiftningen som ett positivt besked.

– Jag tycker det är bra att markera vad som hör hemma på en idrottsarena och inte, rent generellt, säger han.

Svenska Fotbollsförbundet har redan stadgar där det tydligt står att maskering är förbjudet. Arrangörerna har det också, en del arenor har det, även en del klubbar, men någon lag mot maskering på fotbollsarenor finns inte.

– Vi har ju en lagstiftning när det gäller allmänna sammankomster i stad och i gruppsamlingar, men den har inte varit tillämpad vid idrottsevenamng. Det är bra att det kommer en lagstiftning, säger Berkesand.

"Vanvett att gå in på läktare"

Polisen har än i dag alltså inte tillåtelse att ingripa mot personer som är maskerade på fotbollsmatcher. Det ändras troligtvis nästa säsong.

– Vi får en möjlighet att ingripa, men vi måste värdera när vi ingriper vid de här sammanhangen. Är det proportionellt att vi går ut på en läktare? Vad kan det medföra? Det är inte helt lätt, men bara för att lagstiftningen säger det kommer vi inte springa ut på första bästa läktare, säger Berkesand.

Hur kommer ni att upprätthålla lagen?

– Man får skilja på att ingripa direkt och att ingripa i efterhand. Det kan vara fullständigt vanvett att gå in på en läktare, då dokumenterar vi och lagför i efterhand.

Finns det några svårigheter?

– Det är svårt att säga nu. Så klart att det finns svårigheter inbyggt, men vi måste pröva oss fram, se vilket genomslag lagen får.

Hoppas inte på förändring

Berkesand menar att polisen och supportrar samverkar allt bättre. Han hoppas att lagen inte förändrar någonting.

– Jag hoppas inte det, nej. Vi jobbar med klubbar, supportrar, Svenska Fotbollsförbundet och Svensk Elitfotboll och alla aktörer vill samma sak. Det finns små klickar med annan agenda, men de flesta är överens vad de vill med fotbollen, hur man vill att den ska fungera. Lagen? Ja, det är inte så att man viftar med ett trollspö så fixar man allting. En långsiktig förändring skapar vi tillsammans.